Nejvzácnější porcelánová miska bude prodána v aukci

20:00 | 25.03.2014 Erik 2
Jedna z doslova legendárních misek vyrobených v polovině 15. století pro čínského císaře Chenghua  bude příští měsíc vydražena v hongkongské aukční síni Sotheby´s za vyvolávací cenu 26 milionů USD. Pojďme si o ní říci něco víc.
"Kuřecí miska" pod drobnohledem odborníků
"Kuřecí miska" pod drobnohledem odborníků FOTO: xinhuanet.com
Miska pochází z největší evropské soukromé sbírky čínského porcelánu poeticky nazývané Meiyintang, což v překladu znamená „Hala uprostřed záhonků růží“. Patří k pouhým čtyřem podobným kouskům, které se nacházejí mimo hlavní světová muzea. Je poměrně maličká a v průměru měří 8 centimetrů. Použitý materiál je bez sebemenšího kazu. Hlavním motivem je zpodobnění kohouta, slípky a tří kuřátek, což také této sérii vyneslo pojmenování “kuřecí misky”.

Ačkoli se to může zdát na první pohled podivné, jedná se o symboliku spojenou s císařským dvorem – tedy alegorie císaře a císařovny starající se o své poddané. Technika kresby je oproti jiným dílům své doby zcela výjimečná a v mnoha ohledech se dá přirovnávat ke komiksové tvorbě s elegantním aranžmá barev. Tuto odlišnost dobře popsal jeden z odborníků na čínskou keramiku:

„Šlo o velmi intimní a soukromou záležitost. Mnoho formálně sofistikovaných předmětů císař patrně vůbec nepoužíval. Myslím, že naopak tuhle misku měl opravdu hodně rád.“
 


A nejen on. Vzhledem ke svým uměleckým kvalitám a velmi malému počtu vyrobených kusů se v následujících staletích „kuřecí misky“ staly skutečnými poklady pro císaře i bohaté sběratele. Současný majitel měl dokonce tendenci na poslední chvíli prodej stáhnout. A dá se předpokládat, že v nadcházející aukci miska prolomí dosavadní rekordní cenu, kterou v tuto chvíli v rámci Sotheby´s drží bronzová hlava Buddhy, za níž v říjnu 2013 čínský realitní magnát Zheng Huaxing zaplatil 30,5 milionu USD. To jestli se nakonec tyto předpovědi vyplní uvidíme 8. dubna v Hongkongu.


FOTO: artmarketmonitor.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9