Porcelánová kuřecí miska zlomila aukční rekord

19:08 | 09.04.2014 Erik 1
Potvrdilo se tak očekávání a drobná miska pocházející z dynastie Ming včera opět přepisovala historii. Kolik tedy nakonec stála a kdo za ni zaplatil tuto astronomickou částku?
Vyhlášení rekordní sumy po skončení aukce
Vyhlášení rekordní sumy po skončení aukce FOTO: icnews.cn

Jejím hrdým vlastníkem se stal šanghajský miliardář Liu Yiqian, který vítězné přihození uskutečnil na dálku po telefonu. Částka se zastavila na ohromující sumě 281 24 milionů hongkongských dolarů, což je v přepočtu 36 milionů USD a zhruba 715 milionů Kč. Potvrdilo se tak, že jakmile se některá z těchto legendárních misek objeví v aukci, přepisují se světové rekordy. V tomto případě nejde ale o žádný nový fenomén. Po vlastnictví těchto misek prahlo i mnoho čínských císařů – jmenovitě například takoví velikáni jako Kangxi, Yongzheng a Qianlong. Špičkoví řemeslníci se pak pro ně snažili vytvořit alespoň co nejvěrnější reprodukce těchto skvostů.
 

„Z čínského porcelánu není na světě nic vzácnějšího než kuřecí misky Chenghua. Na světě je jich méně než dvacítka. Porcelán Chenghua je doslova živoucí věc. Když ho uchopíte, ucítí vaše prsty jemnost, voskovitost povrchu a tenkost stěn. Je to natolik unikátní, že jde o jediný druh porcelánu, který dokážete rozeznat se zavázanýma očima,“ vysvětloval novinářům Giuseppe Eskenazi, který už jednou takovouto misku vlastnil a v úterý na aukci několikrát neúspěšně přihazoval.

Podrobnější popis historie a kresby na této misce v předcházejícím článku zde.


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9