Koizumi Šindžiró - japonský zlom v otcovské dovolené

13:00 | 24.03.2020 Razjela96 0
Již to byla delší doba, kdy se to stalo, ale rozhodně si to zaslouží vaši pozornost, protože poprvé v Japonsku, tak známá osobnost, v tomhle případě politik, odešla na otcovskou dovolenou. Proč je to tak důležité?
Koizumi Šindžiró
Koizumi Šindžiró FOTO: Goodread Bio/flickr.com

Japonská společnost překvapivě vychází z konfuciánských ideálů tzn. otec je hlavou rodiny a stará se příjem, matka je královnou domácnosti a pečuje o děti, dům, jídlo atd. Samozřejmě moderní myšlenky se dostaly i do Japonska, ale i přesto tam přetrvávají zastaralé zvyky.

Být ženou v Japonsku je velice složité, jelikož i když se mladé dámě podařilo vystudovat Tókjó Daigaku (Tokijskou univerzitu) a dostane se do nejlepší japonské firmy např. do Mitsubishi, tak všichni starší vedoucí budou očekávat, že se jednou vdá, otěhotní a odejde z práce a stane se ženou v domácnosti. V menších firmách je to prý daleko lepší a nelpí tolik na starých japonských tradicích, ale ve velkých korporacích tento problém nadále přetrvává.

Ženy, které se rozhodnou, že chtějí žít dva životy zároveň, tedy kariérní a mateřský život, tak dříve nebo později se jednoho vzdají, jelikož je to pro ně až moc náročné.

Přesně z těchto výše uvedených důvodů je Koizumi Šindžiró, ministr životního prostředí, prvním známým Japoncem, který dokazuje všem japonským alfa samcům, že není vůbec ostuda se postarat o své vlastní dítě, ba naopak, je to tvoje povinnost. (Pokud by to někoho zajímalo, tak má syna.)

Nám, Evropanům to přijde poměrně normální, že otec se může rozhodnout odejít na určité období z práce, aby mohl vystřídat svoji partnerku na mateřské dovolené, která se tak bude moci bez problémů vrátit do práce. Samozřejmě, že tady ve střední Evropě to není tak populární jako třeba v skandinávských státech, ale možná se to časem zlepší.


ZDROJ: bbc.uk


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9