V Číně se objevil záhadný virus

13:00 | 05.01.2020 choi1taehee 0
V Číně se objevil záhadný virus, který způsobuje onemocnění dýchacích cest. Světová zdravotnická organizace (WHO) je nyní v kontaktu s čínskou vládou. Singapur a Hongkong zavádí kontroly pro cestovatele z míst, kde se onemocnění objevilo.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: shutterstock.com
Čínské úřady zahájily vyšetřování záhadné virové pneumonie, která nakazila desítky lidí v centrálním městě Wuhan. Doposud bylo potvrzeno celkem 44 případů, z nichž 11 je považováno za závažné, uvedli v pátek úředníci. Vypuknutí přimělo Singapur a Hongkong, aby zahájili screeningová vyšetření pro cestovatele z města Wuhan.

Objevují se obavy, že by virus mohl být spojen s nemocí SARS, neboli se závažným akutním respiračním syndromem. Potenciálně smrtící virus podobný chřipce zabil více než 700 lidí po celém světě v letech 2002-2003 poté, co se objevil v Číně.

Na sociálních sítích došlo ke spekulacím o možném propojení s vysoce nakažlivou nemocí.
Wuhanská policie uvedla, že osm lidí bylo potrestáno za zveřejnění nebo sdílení nepravdivých informací na internetu bez ověření.
 
Zdravotní komise ve Wuhanu v pátek uvedla, že vyšetřuje příčinu rozšíření choroby.
Ve svém prohlášení na webových stránkách uvedla, že již vyloučili řadu zdrojů infekce - včetně chřipky, ptačí chřipky a běžných onemocnění dýchacích cest. Nicméně nezmínili SARS.
 
Podle prohlášení také nedošlo k žádnému přenosu z člověka na člověka. Řada infikovaných však pracovala na trhu s mořskými plody ve městě, což vedlo úřady k vyčištění této oblasti.
 
Mluvčí Světové zdravotnické organizace (WHO) uvedl, že si je vědom rozšíření choroby a je v kontaktu s čínskou vládou.
 
„Existuje mnoho potenciálních příčin virové pneumonie, z nichž mnohé jsou častější než závažný akutní respirační syndrom koronovirus," dodal mluvčí. „WHO tuto událost pečlivě sleduje a bude s námi sdílet další podrobnosti, jakmile se dozví více."

Zdá se, že toto nejnovější onemocnění vyvolalo vzpomínky u těch, kteří se před 18 lety vypořádali s SARS epidemií. V té době WHO kritizovala Čínu za nedostatečné hlášení počtu případů nakažených v jižní čínské provincii.

Při epidemii v letech 2002-2003 virus postihl více než 8000 lidí ve 26 zemích, přičemž v pevninské Číně zabil 349 lidí a v Hongkongu 299 lidí.

Vědci se domnívají, že při této epidemii stáli za velkým počtem případů cestovatelé z různých zemí, protože SARS se rychle šíří, pokud není brzy léčen v nemocnici.

Čína v té době propustila svého ministra zdravotnictví za špatné zvládnutí krize.

ZDROJ: bbc.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9