Indonésie zvyšuje minimální věk pro manželství, kvůli sňatkům dětí

13:00 | 27.09.2019 choi1taehee 0
V některých zemích, včetně té naší, stoupá věk, kdy dva lidé vstupují do manželství. Ve spoustě jiných zemí je však stále běžné, že se vdávají i 14leté dívky. Indonésie by to nyní ráda změnila.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: shutterstock.com
Indonéský parlament zvýšil minimální věk, ve kterém se ženy mohou vdát, a to na 19 let, což je rozhodnutí, které má omezit sňatky dětí v zemi.

Podle prohlášení v indonéské sněmovně reprezentantů došlo k jednomyslné dohodě o revizi stávajícího manželského práva země.

Dle současných zákonů se dívky smějí vdát v 16 letech a chlapci se mohou oženit v 19 letech, zatímco rodiče mohou také požádat náboženské soudy nebo místní úředníky, aby povolili sňatky mladších dívek - v takových případech není minimální věk stanoven.

Indonésie má osmý nejvyšší počet dětských nevěst na světě, podle Girls Not Brides, globální společnosti zavázané k ukončení svateb s dětmi.

Podle UNICEF se 14% dívek v Indonésii provdá před 18. rokem života a 1% se vdá před 15. narozeninami.

Chudoba, představy o rodinné cti, společenských normách, zvycích a náboženských zákonech jsou faktory, které by dívky mohly nutit k tomu, aby byly provdány jako děti.

„Rozhodnutí indonéského parlamentu je pozitivním krokem k uznání toho, že dívky mají v životě stejné příležitosti jako chlapci,“ řekla Rachel Yates, výkonná ředitelka Girls Not Brides.

„Pouze zákony však sňatky dětí neukončí,“ dodala. „I když zákony a zásady jsou zásadní pro prevenci manželství dětí, musíme také změnit postoje, díky nimž je manželství dětí přijatelné,“ dodala.

Ministryně pro posílení postavení žen a ochranu dětí Yohana Yembise označila změnu za dárek pro indonéské děti.

Ke změnám stávajících zákonů dojde do tří let.

ZDROJ: cnn.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9