Královská svatba v indonéské Yogyakartě

18:02 | 24.11.2013 Erik 4
Ačkoli tentokrát ještě nebyl tým AsianStyle mezi 750 oficiálně pozvanými hosty (což je velkodušně prominuto), přinášíme obrazovou minireportáž z průběhu tři dny trvajícího velkolepého obřadu i jeho zákulisí.
Tisícové davy zdravící novomanžele jedoucí v královském kočáru
Tisícové davy zdravící novomanžele jedoucí v královském kočáru FOTO: buzzfeed.com
Tím šťastným párem jsou Gusti Ratu Kanjeng Hayu (29), čtvrtá dcera současného sultána a guvernéra Yogyakarty, a Kanjeng Pangeran Haryo Notonegoro (39). Nešlo o žádnou svatbu narychlo, protože oba zmiňovaní byli zasnoubeni již desátým rokem. A jakže se vlastně seznámili? Kupodivu nijak odlišně od mnoha ostatních, méně urozených. Oba studovali stejnou školu (i když s mezerou deseti let) a poprvé se potkali na večírku bývalých spolužáků.

Obřad samotný se samozřejmě držel mnoha prastarých tradic. Mezi ně patří i rituální očista obou snoubenců, při které nesmí chybět záplava květin a při níž asistují rodiče a speciálně vybrané ženy, které jsou vzorem ctnostného chování. Na závěr očisty je rozbit keramický hrnec zvaný "pondi", což je znamením, že svatba může začít.




Mezitím dobrovolníci odění do sarongů připravují v paláci a jeho nejbližším okolí vše potřebné. Pamatuje se i na zástupy hostů, kterým jsou rozdávány tradiční sandály.




Zároveň se palác v kratonu - královském paláci hromadí dary v podobě nejrůznějších jídel. Slovo "kraton" je jávského původu a znamená "příbytek vládce". Palác prince se pak nazývá "puro" nebo "dalem".



Nechybí ani jávští dvorní baviči s tradičními obleky, doplňky a nalíčením obličeje, kteří druhého dne svatby bavili před branami paláce davy přihlížejících.




Nastává čas samotného slavnostního obřadu, který je živě přenášen do celého světa pomocí internetu. Oděv ženicha a nevěsty je přesně takový, jaký byste od Yogyakarty očekávali (nebo měli očekávat).



Princezna je nesena svým ženichem a strýcem - jeden ze symbolů zdůrazňující vysoký status žen v tradiční jávské kultuře. Zahrnutí tohoto úkonu do nynějšího obřadu je podle mnohých důkazem, že role žen se v královské rodině také pozvolna mění.



Při rituálu zvaném "wijikan" pak naopak nevěsta rituálně očišťuje chodidla svého budoucího manžela.



Další rituál se nazývá "dahar klimah", při němž se ženich a nevěsta navzájem krmí žlutou rýží a výběrem dalších jídel, mezi nimiž figurují smažená vejce a maso. Žena samozřejmě jí první. Po jídle následuje šálek sladkého čaje. "Dahar klimah" má být vyjádřením radosti nad společným sdílením citů i hmotného bohatství.



Nesmí chybět ani fotografie s rodiči...



A na závěr přidám jednu reprezentativní fotografii novomanželů společně se čtyřmi roztomilými družičkami s pavími brky v rukou.




FOTO: buzzfeed.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9