Tajfun Lekima: 18 mrtvých a přes milión evakuovaných v Číně

08:00 | 11.08.2019 choi1taehee 0
Nejméně 18 lidí bylo zabito a více než milion lidí bylo nuceno opustit své domovy, když tajfun Lekima zasáhl Čínu. Čtrnáct lidí také zmizelo poté, co bouře vyvolala sesuv půdy, informovala státní média.
Tajfuny Francisco a Lekima
Tajfuny Francisco a Lekima FOTO: commons.wikimedia.org
Lekima vyvolal sesuv půdy v časných sobotních hodinách ve Wenlingu, mezi Taiwanem a čínským městem Šanghaj.

Bouře byla zpočátku označena jako super tajfun, ale před hlavním úderem se mírně oslabila - stále však měla rychlost 187 kilometrů za hodinu.
 
K fatálnímu sesuvu půdy došlo ve Wenzhou, poblíž místa, kde bouře způsobila masivní zásypy, řekla státní média. Došlo k němu po vytvoření bariérového jezera nebo přírodní přehrady, která před zhroucením spojila vodu ze silných dešťů. Lekima nyní pomalu vede svou cestu na sever přes provincii Zhejiang a očekává se, že zasáhne Šanghaj, který má více než 20 milionů obyvatel.
 
Pohotovostní posádky bojovaly za záchranu uvízlých motoristů před povodněmi. Padlé stromy a výpadky energie jsou rozšířené a stále přibývají.
 
Úřady zrušily více než 1000 letů a zrušily se i vlakové spoje. Město se připravuje na bouři. Očekává se, že se v době, kdy bouře dorazí do Šanghaje, ještě více zeslábne, stále však bude představovat vysoké riziko nebezpečných povodní.
 
"Nyní jsou katastrofické zóny hlavně v integračních zónách venkova a měst," řekl Fu Songliang, vedoucí záchranného týmu pro hasičskou službu města Ningbo. "Jsou to nízko položené oblasti. Když se povodně z horských oblastí sbíhají a klesají, jsou tyto oblasti vážně zasaženy," řekl agentuře Reuters.
 
Šanghaj evakuoval asi 250 000 obyvatel a dalších 800 000 v provincii Zhejiang bylo také evakuováno ze svých domovů. Odhaduje se, že 2,7 milionu domácností v této oblasti ztratilo energii, když se elektrické vedení svrhlo při silném větru, řekla čínská státní média.
 
Je to devátý tajfun tohoto roku, ale nejsilnější bouře, která se v letech stala, uvedly zprávy Xinhua. Zpočátku bouře dosáhla nejvyšší varovné povětrnostní podmínky v Číně, ale později bylo sníženo varování na oranžovou úroveň.

Čínské předpovědi počasí uvedli, že se bouře pohybovala na sever rychlostí pouhých 15 km/h.
Tajfun prošel nejdříve Tajwanem, obešel jeho severní špičku a způsobil hrst zranění a poškození majetku.
 
Již den po zemětřesení o velikosti 6, odborníci varovali, že kombinace pohybu země a silného deště zvyšuje riziko sesuvů. Lekima je v současné době jedním ze dvou tajfunů v západním Pacifiku.

Dále na východ tajfun Krosa šíří silný déšť napříč Severními Mariánskými ostrovy a Guamem. Pohybuje se severozápadně a může příští týden zasáhnout Japonsko, řekl prognostik.

ZDROJ: bbc.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9