​Tajfun Soulik se v noci na dnešek přehnal nad Taiwanem

16:55 | 13.07.2013 arashinka 1
Tajfun Soulik se v sobotu ráno přehnal nad Taiwanem, oznámila to taiwanská národní meteorologická služba Central Weather Bureau. Rychlost větru dosahovala 173 km/h.
Tajfun Soulik
Tajfun Soulik FOTO: eoimages.gsfc.nasa.gov
Podle zpráv zatím zemřela "pouze" jedna osoba, dalších dvacet jedna bylo zraněno. Zabitým člověkem byl policista, kterého usmrtily padající cihly, ostatní lidé utrpěli převážně lehká zranění zaviněná popadanými stromy a silným větrem, který některé strhl ze skútrů.
 
Silný vítr a déšť způsobil výpadek elektřiny. V supermarketech došlo jídlo a základní potřeby, kromě toho jsou na některých místech vyvrácené stromy.
 

Vozidla a obchod poničený popadanými stromy poté, co Taipei zasáhl tajfun Soulik
 
Více jak 8 500 lidí bylo evakuováno z hor a dalších nebezpečných míst, na pomoc byly povolány tisíce vojáků. 
 
Jedná se letos o první tajfun, který Taiwan zasáhl. Původně panovaly obavy, že by mohl Soulik napáchat více škod, neboť byl tento ostrov první zasaženou pevninou. Do pohotovosti bylo uvedeno téměř 50 000 vojáků. V Taipei a dalších městech byly v pátek uzavřeny školy i kanceláře.

Očekávaný posun tajfunu Soulik
 
Tajfun se dále přibližuje k východní Číně, provincii Fujian a Zhejiang, tamní vláda proto rozhodla evakuovat na tři sta tisíc lidí.
 
V létě jsou tajfuny v částech východní Asie zcela běžné. V roce 2009 Taiwan zasáhl tajfun Morakot, který po sobě zanechal stovky mrtvých poté, co došlo k sesuvům půdy a povodním.

ZDROJ: bbc.co.uk
FOTO: news.bbcimg.co.uk a scmp.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9