Prarodiče v Koreji jsou zodpovědní za více než polovinu péče o děti

13:00 | 11.07.2019 choi1taehee 0
Jižní Korea nedávno vydala studii, kde se zaměřila na prarodiče, kteří se starají o svá vnoučata v době, kdy jsou jejich rodiče v práci. Překvapivě vysoká čísla ukázala, že prarodiče se k péči o děti využívají více než různé chůvy.
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: shutterstock.com
Nedávná studie v Jižní Koreji ukázala, že 8 z 10 lidí, kteří pomáhají s péčí o batolata, jsou prarodiče, většinou z matčiny strany. Více než polovina z nich se stará o děti bez jakékoli finanční náhrady.

Ve velkých městech a v rodinách s pracujícimi matkami se o děti ale více starají chůvy (28%).

Prarodiče a další členové rodiny tvoří dle nového výzkumu až 88,4% ze všech pečovatelů o děti. 38,5% respondentů uvedlo, že pravidelně platí svým rodinným příslušníkům za péči o děti, zatímco 48,9% uvedlo, že ne.

„Mnoho členů rodiny se o děti stará bez jakékoli finanční náhrady,“ uvedlo ministerstvo. „Musí existovat různá opatření, která by kompenzovala náklady, čas a zdraví seniorů pečujících o své vnoučata.“

Rodiče, kteří finančně odměňují své rodinné příslušníky za péči o své děti, uvedli, že každý měsíc zaplatí přibližně 700 000 wonů (13 500 czk), což je prudký nárůst z 290 000 wonů (5 900 czk) v roce 2012 a 620 000 wonů (11 700 czk) v roce 2015.

Je známo, že rodiny s pracujícími matkami využívají rodinných příslušníků, aby se jim starali o děti, když jsou zrovna v práci.

„Měla by být zavedena pracovní politika, která by rodičům umožnila snadný přístup na trh práce s takovými možnostmi, aniž by se museli spoléhat na svou rodinu nebo jiné osoby v péči o své děti,“ uvedlo ministerstvo.

Myslíte, že je to v České republice podobné? Starají se o děti v pracovních dnech nejvíce jejich prarodiče? 
 
ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9