Co se děje v Hong Kongu aneb proč lidé protestují?

13:00 | 03.07.2019 choi1taehee 0
Hong Kong si spoustu lidí představuje podobně jako Čínu. Nicméně Hong Kong je oproti Číně velice svobodnou a demokratickou zemí. To by se ale mělo brzy změnit. Obyvatelé Hong Kongu se však jako Číňané nevidí a o změnu nestojí.
Vlajka Hong Kongu
Vlajka Hong Kongu FOTO: blocktribune.com
Snímky přicházející z Hong Kongu za poslední měsíc byly zarážející: miliony černě oděných demonstrantů pochodujících ulicemi a tisíce demonstrantů se žlutými klobouky, kteří vtrhli do vládního velitelství.

Tyto protesty se týkaly zastavení kontroverzního zákona o vydávání (o vydávání zločinců a jiných podezřelých Číně, pozn. red.). V předchozích letech obyvatelé získali právo vybírat si své vlastní vůdce. Zdá se, že konečným cílem všech těchto nepokojů je udržet Hong Kong odlišným, kulturně i politicky, od zbytku Číny. Lidé, kteří jdou do ulic, dělají, co mohou, aby zachovali jedinečný způsob života ve městě.

Důvodem je například silný Britský vliv

Hong Kong byl kolonií a územím Spojeného království více než 150 let, než jej Britové vrátili zpátky do nadvlády Číny, 1. července 1997. Britský vliv je ale znát všude.

Angličtina je jedním ze dvou oficiálních jazyků Hong Kongu (druhá je čínština).
Mnoho míst v Hong Kongu ještě nese jména britských veřejných osobností, jako přístav Victoria a Prince Edward Road.

Britským restauracím a barům z koloniální éry se v Hong Kongu daří, a ve spoustě z nich můžete ještě pozorovat britskou tradici odpoledního čaje. V Hong Kongu jezdí lidé po levé straně silnice, stejně jako Britové. V Číně se jezdí na pravé straně.

Hong Kong má svůj vlastní právní systém

V době navrácení byla hongkonská jedinečná kultura zakotvena v de facto ústavě - v základním zákonu Hong Kongu. Zaručuje svobodu lidí, jako je právo na protest, právo na svobodný tisk a svobodu projevu - práva, která nejsou k dispozici ostatním v komunistické Číně. Hong Kong má vlastní imigrační kontrolu, policejní síly a právní systém. Hong Kong existuje uvnitř Číny pod jedinečným modelem “jedna země, dva systémy”.

Jeho právní systém úzce odráží britský model a oceňuje transparentnost a řádný soudní proces. Zatímco vládnoucí komunistická strana kontroluje všechny aspekty soudního procesu v Číně, základní zákon zaručuje nezávislost soudnictví v Hong Kongu.

Jedním z principů základního zákona je, že Hong Kong má právo rozvíjet svou vlastní demokracii a předchozí čínští představitelé se zavázali, že do toho nebude zasahovat ústřední vláda. V posledních letech však Peking opakovaně interpretoval základní zákon a nyní říká, že má úplnou jurisdikci nad Hong Kongem.

Hong Kong má svou vlastní měnu

Hong Kong udržuje svou vlastní měnu oddělenou od čínského jüanu. Říká se jí hongkonský dolar a je vázána na americký dolar.

Městský "kapitalistický" systém je také zakotven v základním zákoně. To pomohlo 7milionovému městu stát se ekonomickou silou a hongkongský hrubý domácí produkt se zdvojnásobil od roku 1997.

Tento úspěch má pozitivní vliv na Čínu. Nejenže byla přítomnost volného trhu ve městě obrovským vlivem na ekonomické reformy koncem 70. a 80. let, ale investice do Číny ze strany Hong Kongu se take projevila.

Většina obyvatel se nevidí jako Číňané

Každých šest měsíců od navrácení v roce 1997, zkoumala hongkonská univerzita vzorek obyvatel, aby zkoumala pocity identity. Mnoho mladých obyvatel nyní vidí sebe úplně odděleně od Číny, nazývají se jako Hong Kongers.

V posledním průzkumu, který se uskutečnil v červnu, se 52,9% všech respondentů označilo za Hong Kongers, což je nejvyšší procento od zahájení průzkumů.
Pouze 10,8% se označilo za Číňany, což je nejnižší procento od doby, kdy průzkum začal před 22 lety.

Ale tyto rozdíly nemusí trvat věčně

Základní zákon stanoví, že Hong Kong bude chránit práva a svobody obyvatel po dobu 50 let po navrácení. Mnozí obyvatelé však říkají, že na tato práva již začíná útočit Čína.
Spor s vládou Číny, zda by si Hong Kong nemohl vybrat svého vlastního vůdce, vedl v roce 2014 k Hnutí Umbrella, ve kterém více než 100 000 demonstrantů znehybnilo finanční čtvrť na 79 dnů.



Demonstranti v uplynulém měsíci zaplnili ulice, aby protestovali proti kontroverznímu zákonu o vydávání, který by čínským orgánům umožnil vydat obyvatele Hong Kongu Číně. Kritici říkají, že návrh zákona by způsobil, že by někdo z Hong Kongu mohl být z politických důvodů zadržován a poslán přes hranice.

ZDROJ & FOTO: edition.cnn.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9