Boj Hong Kongu za demokracii

14:00 | 16.06.2017 Filip Tran 2
V den, kdy z Hong Kongu odplul jeho poslední guvernér, byla podepsána smlouva, která říká, že si Hong Kong může ponechat své vlastní zřízení bez vlivu socialistického Pekingu. Vznikl tak region, který není závislý na Číně, ale není nezávislým státem.
Pro-demokratický protest v Hong Kongu, 2014
Pro-demokratický protest v Hong Kongu, 2014 FOTO: Pasu Au Yeung / wikimedia.org

Smlouva o předání Hong Kongu byla podepsána roku 1997 po 99 letech britské koloniální nadvlády. Ačkoliv je od té doby Hong Kong pro své občany poměrně klidným místem pro život, smlouva mezi Čínou a Británií má své ultimátum. A tím je platnost smlouvy pouze do roku 2047. Právě tento limit znervózňuje hongkongské zastánce demokracie. Po roce 2047 se totiž Hong Kong stane úplnou součástí Čínské lidové republiky a bude se jí muset podrobit.

Demokratický Hong Kong
Ačkoliv Hong Kong není plně demokratický, v kontrastu s vedením Číny jde o mnohem demokratičtější region. Hlavou hongkongské vlády je předseda vlády Leung Chun-ying. Volby do jeho pozice jsou nepřímé a dalo by se říci, že nedemokratické. Ačkoliv jej volí rozsáhlý sbor nominovaných volitelů podobně jako v USA, kandidáti na předsedu vlády jsou navrhováni čínskou vládou. Právě proto je momentální vůdce Hong Kongu členem tzv. Pro-pekingského táboru, což je označení pro část vlády, která podporuje vliv Pekingu v Hong Kongu. Navzdory postoji předsedy vlády v Hong Kongu stále existuje silná opozice, na rozdíl od Číny. Důkazem toho je Umbrella Movement, což je pro-demokratické hnutí, které vzniklo během protestů roku 2014. Toto hnutí se skládá nejen z civilních protestujících, ale má i podporu pro-demokratických politiků Hong Kongu. De facto vůdcem tohoto hnutí je dvacetiletý Joshua Wong, který se loni stal vůdcem nové politické strany, Demosistō. Wong se stal důležitou politickou figurou již v protestech před 3 lety, kdy mu bylo pouhých 17 let. Tehdy vedl studenty k bojkotu škol.



Tvář hongkongské opozice, Joshua Wong

Socialistický Hong Kong
Jestli Hong Kong nezíská nezávislost do roku 2047, stane se úplnou součástí Číny, což by znamenalo uplatnění socialistické politiky a konec demokracie v regionu. Stejně jako v Číně by opozice neměla žádný prostor na jakákoliv politická hnutí. Kromě toho by došlo k vážnému omezení lidských práv stejně jako v ČLR. Vzhledem k tomu, že Hong Kong má svou vlastní měnu (HKD) a velmi silnou ekonomiku, došlo by k velmi rozsáhlým ekonomickým změnám. Nedá se počítat s tím, že by tyto změny byly pozitivní.


Leung Chun-ying, pro-pekingský vůdce hongkongské vlády

Hong Kong čeká nejistá budoucnost. Buď po roce 2047 uvidíme plně demokratický Hong Kong nebo jen další region socialistické Číny.

ZDROJ: nytimes.com, thegurdian.com, bbc.com, scmp.com, wikipedia.org
FOTO: Iris Tong / wikimedia.org, europeanbuisnesssummit / flickr.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9