Protesty v Hong Kongu pokračují, policie použila slzný plyn

13:00 | 22.07.2019 choi1taehee 1
Pořádková policie použila slzný plyn a gumové střely na demonstranty v Hong Kongu po velké pro-demokratické demonstraci ve městě.
Slzný plyn
Slzný plyn FOTO: flickr.com/photos/studiokanu/1...
Důstojníci zadržovali demonstranty, kteří házeli předměty na policejní složky. Potyčky nastaly poté, co demonstranti ignorovali určenou cílovou čáru a pokračovali do ústředních vládních úřadů Číny.

Masové protesty se konaly po celé týdny. Zpočátku z důvodu, že by se měl Hong Kong vrátit pod nadvládu Číny, ale nyní demonstrace pokrývají další otázky týkající se demokracie v Hong Kongu. O předchozích protestech jsme vám informovali v článku Co se děje v Hong Kongu aneb proč lidé protestují?

V neděli byla pořádková policie, vybavená maskami a štíty, na pochodu směrem k demonstrantům v blízkosti terminálu trajektu na hlavním ostrově.

Demonstranti jednu z centrálních vládních budov Číny pokryli graffiti. Jeden ze sloganů na budově zní: "Vy jste nás učili pokojným protestům, ale ty jsou k ničemu." Někteří demonstranti dokonce zakryli bezpečnostní kamery mimo policejní stanici sprejovou barvou.

Poslední manifest byl zrušen poté, co byl nalezen obrovský transport výbušnin, spolu s protestními letáky. V sobotu přispěchala na podporu policie protidemonstrační jednotka, zaměřující se na boj proti násilným protestům.

Slzný plyn, gumové kulky, zneužití parlamentu protestujícími a sporadické střety vytvořily nejhorší krizi v novodobé historii území Hong Kongu. Hongkongská vláda od té doby pozastavila pokus o prosazení zákona o vydávání (více o něm v předchozím článku).

Bývalá britská kolonie je součástí Číny, ale běží v rámci politiky jedna země, dva systémy, která jí zaručuje úroveň autonomie. Má své vlastní soudnictví a právní systém nezávislý na pevninské Číně.

Jsou nalezené výbušniny spojeny s protesty?

Hongkongská policie stále vyšetřuje. Tři muži byli zatčeni. Důstojníci objevili výbušniny při zátahu, když v pátek večer vstoupili do průmyslové budovy v okrese Tsuen Wan. Našli celkem 2 kg vysoce těkavého TATP (Tri-Aceton, Tri-Peroxid) a také 10 benzinových bomb, kyselé substance, zbraně, včetně nožů a kovových tyčí, plynové masky a brýle. V budově se také nacházely protestní bannery, letáky a trička s logem pro-nezávislost Hong Kongu.

Jak začaly protesty?

Byly odstartovány návrhem zákona o vydávání trestně stíhaných, který by umožnil poslat trestně obviněné do Číny k soudu. Kritici říkali, že by tento zákon podkopal hongkongskou nezávislost soudu a mohl by být zneužíván vůči těm, kteří by projevovali odpor proti čínské vládě. Hongkongská vláda návrh zákona pozastavila, ale to nezastavilo demonstrace za širší požadavky na demokratickou reformu a ani obavy, že svoboda bude narušována.

ZDROJ: bbc.com/news/world/asia

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9