Zákazu potratů v Koreji odzvonilo

14:00 | 16.04.2019 TerkaS 0
Říkáte si, že je nemožné, aby takový zákon v dnešní době existoval? Už i samotným Korejcům tento zákon přišel předpotopní a rozhodli se pro změnu. A k jakému závěru došli? To se dozvíte právě v našem článku.
Interrupce - téma, které dělí lidstvo na dva tábory
Interrupce - téma, které dělí lidstvo na dva tábory FOTO: Babak Fakhamzadeh/flickr.com

V Koreji se nyní mění dějiny. Za protiústavní byl prohlášen zákon zakazující potraty, jenž musí do konce roku 2020 projít změnou. Podle zákona pocházejícího z roku 1953 mohou ženy, jež podstoupily interrupci, dostat pokutu či jít do vězení. Výjimka je udělena v případech znásilnění, incestu či ohrožení na zdraví. Doktoři, kteří tento zákrok provedou, mohou být také postihnutí pobytem ve vězení. Jižní Korea je jednou z mála vyspělých zemí, které vnímají potrat jako trestný čin.

Dotazník zveřejněný 10. dubna odhalil, že 58% veřejného mínění volá po zrušení tohoto zákazu. Zákon byl přezkoumán po návrhu doktorky, jež byla stíhána za provedení téměř 70 potratů. Doktorka tvrdí, že tento zákaz ohrožuje ženy a omezuje jejich lidská práva. Impuls pro změnu přišel od hnutí bojujícího za ženská práva v Jižní Koreji. Odpůrci zákazu tvrdí, že zákaz je součásti širší diskriminace žen v zemi. 

Jižní Korea je domovem velkého počtu evangelíků, nicméně někteří z nich by zákaz ponechali, protože podle nich to ženy nutí hluboce přemýšlet nad svým rozhodnutím. Jak moc jsou tedy interrupce v zemi rozšířené? I přes zákaz daný zákonem jsou potraty snadno dostupné a mohou být provedeny diskrétně a bezpečně. Ženy, jež ukončí své těhotenství, jsou jen výjimečně stíhány, ale aktivisté tvrdí, že zákaz ohrožuje jejich zdraví a vytváří společenské stigma.

Náctileté dívky, které otěhotní, jsou podle slov skupin hájících práva mladistvých často donuceny ukončit svá studia, nebo se přesunout do vzdálených institucí. Dotazník z minulého roku zjistil, že jedna z pěti žen, které byly těhotné, podstoupila interrupci a jen 1 % případů spadalo pod legální výjimky. Odhadem bylo v Koreji v roce 2017 provedeno 50000 potratů. V roce 2010 jich bylo podle odhadu vlády 169000. Tento úpadek je z velké části připisován pokroku ve vývoji antikoncepčních služeb a produktů, které jsou nyní běžně dostupné, a lepšímu porozumění, jak se chránit před otěhotněním.

Jaký názor máte na interrupce vy? Nebojte se nám svůj názor sdělit v komentářích.


ZDROJ: bbc.com


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9