Mladé Jihokorejky diskutovaly o potratech

13:00 | 21.10.2020 Eunka 0
Jihokorejská vláda minulý týden oznámila plány na zavedení nového pozměňovacího návrhu, který umožní potraty až do 14. týdne těhotenství, a zároveň zachová sankce za nelegální potraty. Jak to vnímají mladé korejské ženy?
Ilustrační foto
Ilustrační foto FOTO: pixabay.com
O zmíněném návrhu se v Koreji samozřejmě hojně diskutuje. Diskuse související s potraty se však rozhojnila i mezi dospívajícími, kteří byli relativně stranou od debaty hlavního proudu. Věc se jich totiž také týká. 
 
Návrh zákona uvádí, že nezletilým ve věku nad 16 let bude povoleno podstoupit potrat, pokud předloží osvědčení o psychologické konzultaci. Předchozí schválení zákonnými zástupci lze vyjmout, pokud mladý člověk čelí určitým nevyhnutelným situacím. Tím by mohlo být například sexuální zneužití.

Odborníci však tvrdí, že taková ustanovení neodrážejí realitu a nerespektují právo dospívajících na sexuální sebeurčení. "Požadavek na dospívající, aby předložili dokumentaci nebo osvědčení prokazující, že byli vystaveni zneužívání, neodráží naléhavost potratu," uvedla aktivistka Yang Ji-hye z WeTee, sítě mladých feministek.

"Kdokoli, nezletilý i dospělý, může nečekaně přijít k nechtěnému těhotenství," řekla studentka střední školy v Soulu. "Ustanovení o potratech nezletilých by měla být flexibilní."

Ženy v Koreji požadují úplné zrušení všech trestních opatření za potrat a sdílejí své zkušenosti s potraty na Twitteru a dalších sociálních sítích. 

"Jakmile bude interupce legalizována, žádná žena by se nemusela vzdát svých snů jen proto, že otěhotněla," řekla na toto téma jedna 26letá Jihokorejka.

Mladé ženy okolo 20 let projevují o diskusi o potratech hluboký zájem, což naznačuje, že mladší generace žen se cítí citlivěji vůči svým právům na sebeurčení, jak tvrdí odborníci. "Zatímco stát považuje ženy ve věku 20 let za nejlepší generaci pro reprodukci, tyto ženy trvají na tom, aby nežily svůj život tak, jak je definuje stát, tedy aby se staly reprodukční populací," uvedla profesorka Yoon Kim Ji-yeong z Univerzity Konkuk.

Jak na toto citlivé téma pohlížíte vy?

ZDROJ: koreabizwire.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9