Další podrobnosti ohledně nové éry Reiwa v Japonsku

13:00 | 07.04.2019 Razjela96 0
Všechny státy, ve kterých nadále přetrvává tradice monarchie, jsou velice oblíbené veřejným míněním na celé zeměkouli. Každá svatba prince, každá abdikace princezny a každé vystoupení královny nebo císaře jsou velmi pozorně sledovány.
Císař Akihito a císařovna Mičiko, princ Naruhito s prezidentem Obamou
Císař Akihito a císařovna Mičiko, princ Naruhito s prezidentem Obamou FOTO: es.wikipedia.org

Není tedy vůbec divu, že název nové japonské éry vzbuzuje takové emoce a lidé chtějí o tom vědět naprosto všechno. Pod tímto odkazem můžete najít článek Simony, která vás o tomto informovala jako první. Já pouze poukážu na další zajímavé záležitosti s tím spojené.



První, co bychom si měli asi říct je, čím doopravdy je název éry v Japonsku. Podle tradice je to císařské posmrtné jméno, které je vždycky vybíráno před nástupem vládce na trůn a nesmí se používat během života monarchy (nejde ho tím způsobem oslovovat), je to povoleno až po smrti císaře. Buddhismus měl významný vliv na japonskou kulturu a tradici a proto většina Japonců má posmrtné jméno (ti, kteří praktikují jiné náboženství, to tak samozřejmě mít nebudou), protože věří, že mrtvý má teď šanci dosáhnout nirvány - stane se někým lepším a bude se moci stát buddhou. Změna jména je tedy čistě symbolická a znamená příchod nové existence mrtvého v záhrobí.

Jak bylo tedy vybráno jméno nové éry? Bylo totiž zvoleno. Japonská vláda (premiér a 19 ministrů) měla na výběr ze 6 návrhů, které byly vymyšlené nejvýznamnějšími japonskými odborníky a tyto byly: 令和 (reiwa), 英弘 (eikó), 久化 (kjúka), 広至 (kóši), 万和 (banwa), 万保 (banpo). Zvolen byl název Reiwa. Ten údajně vymyslel Nakaniši Susumu, který je literárním odborníkem na tradiční japonskou sbírku básní Man´jóšú.

Dne 30.dubna 2019 dosavadní císař Akihito bude abdikovat (tím skončí éra Heisei) a od 1. května 2019 začne v Japonsku platit nová éra Reiwa. Co to pro Japonsko znamená z praktického hlediska? Překvapivě hodně. Název císařské éry se totiž nachází na spoustě japonských dokumentů např. občanský a řidičský průkaz, karta pojištěnce etc., a také se to týká i trochu méně formálních záležitostí jako jsou např. kalendáře. Vláda oznámila, že naprosto všichni, jednotlivci a celé firmy, se musí připravit na obrovskou změnu.

ZDROJ: nhk.or.jp.com 


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9