Zemřel nejstarší žijící muž na světě

21:19 | 20.01.2019 TerkaS 0
Guinnessovy světové rekordy udělily Japonci Masazo Nanakovi titul nejstaršího žijícího muže v neuvěřitelných 112 letech a 259 dnech. Dnes bohužel zemřel. Upřímnou soustrast rodině a přátelům.
Nejstarší muž planety Masazo Nonaka
Nejstarší muž planety Masazo Nonaka FOTO: guinnessworldrecords.com
Erika Ogawa, vice prezidentka japonských Guinnesových světových rekordů, navštívila držitele rekordu v srpnu roku 2018 v rodném městě Ashoro na ostrově Hokkaido, aby mu udělila certifikát za uctihodný rekord. Masazo převzal titul po Franciscu Nuñez Oliverovi ze Španělska, který zemřel v lednu 2018 ve věku 113 let. 

Prezentace certifikátu nejstaršího muže: "Jsme velmi potěšeni oznámit, že máme nového držitele rekordu nejstaršího žijícího muže. Úspěch pana Nonaky je pozoruhodný - všechny nás může naučit důležitou lekci o hodnotě života a jak pozvednout limit lidské dlouhověkosti," řekl Craig Glenday, šéfredaktor Guinessových světových rekordů. 

Pan Nonaka se narodil 25. července 1905, jen dva roky po oslavě bratrů Wrightových s prvním letem poháněným motorem a pouhých pár měsíců před Einsteinovým zveřejněním teorie relativity. Má šest bratrů a jednu sestru, jeho již velká rodina se ještě více rozrostla po sňatku s manželkou Hatsuno v roce 1931, s níž má pět dětí.

Stařík si užíval zaslouženou penzi sledováním sumo zápasů v televizi, čtením novin a dopřáváním si sladkostí a dortů. Také rád trávil čas se svou rodinou, buďto doma, nebo v rodinném B&B hotelu, společně se dvěma kočkami, Kuro a Haru. Masazo má svá zvířátka moc rád a když mu nechutná jeho večeře, často ji dá právě jim, ale snaží se to před rodinou maskovat. Pan Nonaka věřil, že jeho dlouhověkost pramení z koupání v horkých pramenech a jezení sladkostí, ale jeho dcera si myslí něco jiného. Tvrdí, že tomu tak je, protože její tatínek vedl svůj život tak, aby mu nepřinášel stres. Pokud něco nechce, dá to všem jasně najevo. Když mu byl ve 112 letech udělen certifikát a dort, jeho odpověď byla: "Mňam."

Držitelem rekordu nejstaršího muže vůbec byl také Japonec, Jiroemon Kimurawas, který se narodil 19. dubna 1897 a zemřel ve věku 116 let a 54 dnů 12. června 2013, byl tedy o čtyři roky starší než Masazo. Nicméně, nejstarším člověkem všech dob byla Jeanne Louise Calment z Francie, která se dožila uctihodných 122 let a 164 dní, žila v letech 1875 až 1997.

Guinessovy světový rekordy stále pátrají po držitelce nejstarší žijící ženy, toto místo nikdo neobsadil od smrti 117leté Violet Brown z Jamajky, která zemřela v roce 2017.

ZDROJ: news.sky.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9