Fascinující číslo π (pí)

16:00 | 14.03.2017 MinYeon 2
Matematici celého světa si dnes, 14. března, připomínají číslo pí. Připomeňme si i my, kdo si dokázal zapamatovat nejvíce desetinných míst tohoto nekonečného čísla a kolik číslic jsme doteď vlastně byli schopni odhalit.
Akira Hiraguchi
Akira Hiraguchi FOTO: japantimes.co.jp (Akira Hiragu...
Matematická konstanta π (pí) fanscinuje lidstvo už dlouhá tisiciletí. Používána byla prý již ve staré egyptské říši při stavbě pyramid a to i přesto, že v té době byla její hodnota stále pomerně velkou neznámou.

První, komu se podařilo hodnotu π vypočítat byl řecký matematik a filosof Archimédes. Přibližně ve stejné době se hodnotou π zabýval i Liou Chuej ze státu Wej, který se rozkládal na území dnešní Číny a i když oba došli k mírně rozdílným výsledkům, byl to tehdy velký objev pro obě zmíněné civilizace. Okolo roku 480 se čínskému matematikovi Cu Čchung-č’ povedlo hodnotu π zpřesnit na 7 desetinných míst. A tento výpočet zůstal nejpřesnější dlouhých 900 let. V Česku se této konstantě občas říká Ludolfovo číslo podle německého matematika Ludolpha von Ceulena, který v 16. století hodnotu π zpřesnil na 35 desetinných míst a všechna mu byla později vytesána na náhrobek.

V dnešní době moderních technologií už jsme se posunuli o mnoho desetinných čísel dál. V roce 2010 svět oběhla zpráva o tom, že japonský systémový inženýr Shigeru Kondo a americký softwarový vývojář Alexander J. Yee na svém domácím počítači vypočítali hodnotu π s přesností na 5 bilionů znaků! Vypadalo to ale, že se nikdo tento jejich rekord nechystá překonat, a tak se rozhodli překonat ho sami. Společně to dotáhli až na 12,1 bilionů a program, který vytvořili byl následně použit i Švýcarem Peterem Trüebem, který se v listopadu 2016 dostal až na neuvěřitelných 22,4 bilionů znaků. Výpočet trval s přestávkami 105 dní a výsledné číslo zabírá téměř 10 TB paměti!



Tolik k vypočítávání, ale jak velkou část tohoto čísla si dokáže člověk vůbec zapamatovat? Oficiálním držitelem světového rekordu z roku 2015 je Ind Rajveer Meena, který se zavazanýma očima odříkal neuvěřitelných 70 000 číslic, ale podle dostupných zdrojů si už v roce 2006 tehdy šedesátiletý Japonec Akira Haraguchi dokázal zapamatovat rovných 100 000 číslic z Ludolfova čísla. V rozhovoru pro The Guardian z roku 2015 prozradil, že si zapamatoval už asi 111 700 číslic z čísla π a přesto, že jeho rekord z roku 2006 stále nebyl Guinessovou knihou rekordů uznán, plánuje dnes již jednasedmdesátiletý Haraguchi na oficiální světový rekord zaútočit znovu.

Mezi další rekordmany patří například i Číňan Chao Lu (67 890 číslic), Ind Krishan Chahal (43 000) nebo Hiroyuki Goto (42 195) a Hideaki Tomoyori (40 000) z Japonska.

A jak se vlastně dá takové množství čísel zapamatovat? Snad všichni rekordmani se shodli na tom, že mnohem jednodušší je zapamatovat si slova, a tak si jednotlivé číslice spojují s různými písmeny, slabikami nebo slovy. Já osobně jsem si snad nikdy nedokázala zapamatovat víc, než 3,14159.. A jak jste na tom vy?


ZDROJ: wikipedia, numberworld, pi2e, tn, guinessworldrecords, osel, The Guardian
FOTO: wikipedia

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9