Přelomové rozhodnutí: Homosexualita v Indii už konečně není trestná!

18:20 | 07.09.2018 Mei 0
Ve čtvrtek indický Nejvyšší soud rozhodl, že už v Indii nebude homosexuální styk považován za trestný čin, jako tomu bylo doposud.
Love conquers all
Love conquers all FOTO: Instagram / Jacqueline Fernand...
Podle dosavadního platného zákona z koloniálního období hrozilo homosexuálům v Indii za pohlavní styk desetileté vězení. V roce 2009 sice už soud v Dillí homosexuální styk dekriminalizoval, v roce 2013 toto rozhodnutí však zvrátil Nejvyšší soud a platnost zákona z roku 1861 obnovil.
 
V roce 2016 ovšem Nejvyšší soud uvedl, že záležitost znovu přezkoumá. Nyní dal homosexuálům zelenou! Toto rozhodnutí na sociálních sítích podpořilo i mnoho indických celebrit. mezi nimi například Deepika Padukone, Sonam Kapoor, Katrina Kaif, Jacqueline Fernandez, Alia Bhatt, Anushka Sharma, Varun Dhawan nebo režisér a moderátor Karan Johar.
 
Podle Reflexu předseda Nejvyššího soudu Dipak Misra k rozsudku řekl: „Respekt k rozhodnutí jednotlivce je základem svobody. Tato svoboda může být naplněna pouze tehdy, když si každý z nás uvědomí, že LGBT komunita disponuje stejnými právy.“
 
Ačkoliv byl článek 337 indického trestního zákoníku k trestnímu stíhání užíván velmi zřídka, homosexuálové na jeho základě často čelili výhružkám, obtěžování a vydírání.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9