Festival Fantazie 2018 [Report]

15:00 | 12.08.2018 Kali 0
Festival Fantazie je za námi. Jak probíhal letošní ročník, se dočtete v reportáži našich redaktorů.
AS panda
AS panda FOTO: AsianStar & Festival Fantazie
Pro některé nadšence začíná léto až prvním dnem Festivalu Fantazie. Tato "přehlídka" fanoušků všeho druhu se i v letošním roce konala v Chotěboři od 28. června do 6. července. Na své si přišli všichni, kdo se zajímají o filmy, seriály, knihy a komiksy, hudbu, hry (deskové, počítačové i retro), historii... V bohatém programu si zkrátka každý našel něco svého.
 

BoraBene

Tentokrát jsem se na akci zdržela jen jeden den, konkrétně 4. července, ale užila jsem si každou minutu. V tomto reportu se soustředím na linii o Asii, ačkoliv jsem nějaký čas strávila i na PotterFanu a jiných liniích.

Na první přednášku, kterou jsem si naplánovala, jsem dorazila se zpožděním, ale ukázalo se, že jsem o nic nepřišla. Název přednášky - Terrace House: Bizarně klidná reality TV - hodně napoví. Skutečnější realitu jsem si neuměla představit: trapná ticha, zdvořilostní fráze, dohadování o tom, kdo nakoupí a uvaří, hodnocení spolubydlících opačného pohlaví. Prostě situace, které nutily k úsměvu a také k zamyšlení. Kdybych se přihlásila do podobného pořadu, byla bych jen ráda, kdyby mí spolubydlící byli také takoví slušní lidé. Unavují-li vás západní pořady, v nichž se od prvního dílu souloží, Terrace House by pro vás mohl být milým zpestřením.

Potěší, když si můžete z festivalu zdarma odnést i něco jiného než vzpomínky a plnou paměť v mobilu. A nic neudělá takovou radost, jako když si to něco sami vyrobíte. Stačí zajít na workshop podle vlastního výběru. V den, kdy jsem byla na FF, jste se mohli stát redaktory Denního Věštce nebo jste si mohli vyrobit čarostrom z Hry o trůny nebo si nakreslit či vybarvit mandalu.

Skupinové focení PotterFan, fotograf Michal Kára

Na přednášku o asijské literatuře jsem se těšila jako malá holka, ale odcházela jsem s rozporuplnými pocity. Ale nejdříve začněme tím, co mě zaujalo a potěšilo. Z japonských autorů zazněla známá jména: Haruki Murakami, Rjú Murakami a Eidži Jošikawa. Překvapil mě indický autor a prý i velká celebrita Amish Tripathi, který u nás vydal knihu s názvem Nesmrtelní z Meluhy. Z čínských autorů zazněla jména Cha Ťin (Čekání na Lina), Ken Liu (Ctnosti králů), Liou Cch'-sin (Problém tří těles), muž s velice smutným, ale zajímavým životem Liao I-wu (Hovory se spodinou) a nositel Nobelovy ceny Mo Jen (Země alkoholu). Během přednášky putovaly po místnosti knihy, o kterých přednášející mluvila, takže jsme si v nich mohli zalistovat. Zklamalo mě, že nezaznělo ani slovo o korejské literatuře.

Jinak jsem si ale z festivalu odnášela krásné vzpomínky, nové znalosti a hlavně kontakty na nové přátele. Tak zase příští rok!


Kali

Už několik let se vždy na začátku prázdnin Chotěboř, městečko na Vysočině, stane hlavním městem všech geeků a fanoušků všeho možného - koná se zde totiž Festival Fantazie, největší popkulturní festival u nás, který trvá celých deset dní. A na své si zde přijde opravdu každý správný fanda- ať už jste fanoušky známých světů, jako jsou Hvězdné války, Harry Potter, Hra o trůny či Hvězdná brána nebo se zajímáte o Asii, kulturu, historii, vědu, literaturu a komiksy - na své si na této fanouškovské slavnosti příjde opravdu každý.


Skupinové focení kostýmovaných nadšenců Hvězdných válek, včetně členů kostýmových organizací The Rebel Legion & The 501st Legion

Pro mě byl Festival Fantazie letos premiérou a musím říct, že jsem byla nadmíru spokojená, přestože jsem se účastnila pouze zahajujícího víkendu. Nejvíce bych určitě ocenila rozmanitost festivalu - možností, jak strávit den, jste měli totiž hned několik. Ať už na některé ze zajímavých přednášek na jedné z „conových liníí“, počítačové herně, kde jste si mohli hrát klasické PC hry, videohry či si zkusit také virtuální realitu, připravená byla rovněž i deskoherna, kde na vás čekaly spousty deskových i karetních her, které jste si pak mohli i zakoupit. Pokud jste si pak chtěli oddechnout, mohli jste se uvelebit v kině a sledovat s ostatními fanoušky některý z mnoha filmů nabízených místním kinem (šlo jak o nové pecky, tak ověřené klasiky). Samozřejmě zde byly i stánky nabízející nejrůznější fanouškovský merch, ale venku čekaly také stánky s nejrůznějšími dobrotami, jelikož u dobrého jídla se s novými lidmi seznamuje vždy nejlépe.


Star Wars cosplayeři z 501st Legion

Jelikož jsem kromě Asie velkým fanouškem universa Hvězdných válek, strávila jsem značnou část festivalu na linii věnované právě tomuto vesmíru, ale zaskočila jsem třeba i na linii věnovanou Harrymu Potterovi. A na asijskou jsem samozřejmě zavítala také, přestože nakonec pouze na jednu přednášku, která byla věnovaná zajímavé problematice Japonska a počítačů. Dověděla jsem se zde, proč nejsou počítače v Japonsku tak populární jako na západě a co všechno k této situaci vedlo.

Shrnuto, podtrženo - Festival Fantazie jsem si užila, těším se na další ročník a už teď vím, že tři dny na festivalu stačit příště nebudou a určitě musím přijet na déle, protože když jednou okusíte tu skvělou atmosféru tohoto festivalu plnou nových informací, zábavy a skvělého pokecu s lidmi se stejnými zájmy jako vy, jistě si ji budete chtít užít co nejdéle.
Takže za rok na Festivalu Fantazie zase na shledanou!

FOTO: Kali/AsianStyle.cz, Michal Kára

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9