Zimní Advík 2018? Super! [Report]

12:00 | 26.02.2018 Erik 0
Tento víkend proběhl již 12. ročník festivalu Advík. Co jste na něm mohli vidět, zakoupit, popřípadě si vyslechnout a jak se nám tam líbilo?
Úvodní fotka zimního Advíku 2018 na FB stránkách
Úvodní fotka zimního Advíku 2018 na FB stránkách FOTO: www.facebook.com/advik.cz/

KimSeoHwa

Na takovém festivalu, jsem byla poprvé v životě. Ale jsem rozhodnutá jej navštívit zase! Místem konání se stala VOŠ Kollárova v Praze 8 a cesta za tímto dobrodružstvím stála rozhodně za to! Akce se konala od pátku 16. 2. do neděle 18. 2. 2018 a sjeli se tam milovníci anime, komiksů a asijské kultury z celé České republiky!
 

Pátek

Bohužel jsem se nemohla zúčastnit od začátku, tudíž mi uteklo zahájení a pár zajímavých přednášek, jako například Zbroje, zbraně a vojevůdci u čínských historických armád, ale slíbila jsem si to vynahradit další den. Pokud se někdy bude tato přednáška opakovat, doufám, že ji stihnu!

​Při příjezdu mě mile uvítali u vstupu a poslali kamsi k info-stánku. Pravdou je, že budova školy byla pro organizátory zřejmě docela náročná na organizaci, ale po pár zmatcích z mé strany, jsem se zorientovala a s úžasem sledovala to hemžení kolem sebe.

​Někteří účastníci měli opravdu krásné kostýmy dotažené pěkně do konce, od punčoch až po umělé zuby a já, jako úplný začátečník v anime, byla opravdu velmi nadšená. I atmosféra byla velmi příjemná.
 

Při své přednášce bych si tedy představovala větší účast, ale chápu, že na conu se téma "Vietnamské hudební skupiny a zpěváci" nesešla s takovým nadšením jako třeba Nintendocore.

Kvůli nadcházející hodinu a půl dlouhé cestě domů, jsem se nezdržela déle, ale večer se chystala párty a mnoho lidí se na ni velmi těšilo.
 

Sobota

Druhý den, kdy jsem měla další přednášky, jsem díky obří frontě u vstupu málem přišla pozdě. Po první přednášce jsem měla více času a tak jsem se vydala pořádně prozkoumat, co nám Advík nabídne! Prošla jsem všechny možné stánky s předměty pro fandy anime a nebo také K-popu. Velmi mě zaujaly mikiny snad ve všech barvách, pověšené na oknech, s nápisem BTS, a pak jsem si udělala menší radost u stánku s plackami. Byl tam velmi široký výběr. Věřím, že si všichni přišli na své.

Navštívila jsem také přednášku "Jihokorejské seriály 2017: Co jste možná přehlédli" od Petry Boumové. Na této přednáce jsem našla seriály, které jsme již viděla, ale také velmi zajímavé tipy, na které se v nejbližší době podívám! Petra má úžasný přednes plný nadšení a v prezentaci krátká videa. Její uspořádání seriálů mě nadchlo. Jsem opravdu velký milovník korejské kinematografie.
 

Nakonec jsem mezi stánky objevila také výrobky "Japonské Domácí Cukrárny" a to bych nebyla já, abych si s kamarádkou neobjednala od všeho něco a nesbalila to bez jakékoliv snahy zjistit, co jsem si vlastně koupila! Nicméně nejvíce mě nadchla bílá kulička s takovou zvláštní náplní. Zkoušela jsem zpětně zjistit, co to bylo, a podle všeho je to daizuku s yuzu. Na tom jsem mohla nechat oči a nakonec i jazyk.

​Tím pro mě ovšem Advík skončil, protože jsem měla před sebou dlouhou cestu domů. Rozhodně se ale přijedu podívat na letní Advík a využiji možnosti zůstat a pořádně si jej užít!
 

Erik

Zimní Advík byl oproti svému letnímu bráškovi komorní záležitost, ale i tak měl solidní účast přesahující čtyři stovky návštěvníků. Krom obligátních klasik jako Maid Café v přízemí a manga knihovničky ztracené v patře, přibyl například lov QR kódů roztroušených po budově. Některé byly dokonce pohyblivé, protože je potměšile připíchli na dobrovolníka, který ležérně obcházel po budově. Super nápadem byla sobotní koulovačka. Ano, sněhová! Sníh totiž orgové v dodávce dovezli až od Ještědu v Libereckém kraji, takže si všichni odvážní a bojechtiví přišli na své. Víc lidí sice sněhovou bitvu pozorovalo z oken, než se jí účastnilo, ale tak už to dnes prostě chodí. Nabídka stánků na chodbách byla sice hojná, ale nijak překvapivá. Pecky si asi šetří až na léto (doufejme).


V průběhu conu jsem měl celkem tři přednášky zaměřené na čínskou kulturu (Historické zbraně a zbroje, Život a dílo básnířky Li Qingzhao a Horoskop pro Rok zemního psa). Příjemně překvapila hojná účast na té první páteční, byť byla mezi prvními na celé akci. Z těch, které jsem chtěl vidět pro změnu já, jsem obvykle viděl polovinu, protože jsem se buď připravoval na vlastní, nebo se na chodbě zakecal s některým ze starých známých. Hádal bych, že to už asi bude karmická záležitost.
 
Celkově se mi Zimní Advík letos, i přes občasný lehký chaos mezi orgy, zamlouval a jednoznačně naplnil pohodičku, kterou jsem od toho očekával. A letní budu mít podle infa v podstatě za rohem. Už teď se těším.
 

 

Jiry

Letošní první ročník zimní edice Advíku byla příjemným doplněním do celoročního kalendáře pražských conů. V předchozích letech měl návštěvník možnost jen na PragoFFestu a pak případně na filmovém festivalu Eigasai, ale jeho datum pořádání se každý rok liší, proto je super, že se organizátoři Advíku rozhodli pro tuto možnost, aby se člověk mohl trochu roztrénovat na květnový Animefest a nebo mu třeba program a datum PragoFFestu nehrálo do karet.

Samotná účast byla spíše komornější, i když nešlo o nově vznikající značku conu, což bylo pro mě pozitivní. Návštěvník má možnost navštívit libovolnou prednášku, aniž by musel obětovat půl hodiny ze svého času stáním ve frontě. Dalším kladným prvkem byly workshopy pořádané po celou dobu festivalu a byla možnost se tedy nejenom dozvědět něco nového, ale současně si prakticky vyzkoušet, vyrobit nebo uvařit si něco bez nutnosti se dopředu registrovat. Témata přednášek byla ze širokého spektra od čínské vojenské historie až po současná témata kryptoměn.
 

Pro rozptýlení byl na dvůr v sobotu dovezen sníh, takže lidi co se letos nedostali na hory, měli možnost pořádně si zakoulovat. Velice kladně hodnotím změnu tomboly na dražbu sponzorských darů a výtěžek odevzdat na předem definované dobročinné účely. Doufám, že organizátoři byli také s průběhem spokojeni a budou s tímto předjarním probuzením pokračovat i v následujících letech.
 
FOTO: otakunest.net, facebook.com/advik.cz/

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9