Festival Asie vzdálená a blízká v Praze se blíží! A letos poprvé i v Brně

19:58 | 17.05.2018 Mei 13
Projekt Asie vzdálená a blízká pokračuje v úspěšných ročnících v letech 2016 a 2017, které proběhly ve spolupráci s Městskou částí Praha 3. Letos se poprvé bude konat také v Brně!
Asie vzdálená a blízká
Asie vzdálená a blízká FOTO: Asie vzdálená a blízká

V roce 2017 představil festival Asie vzdálená a blízká na náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze Vietnam, Indonésii, Japonsko, Koreu, Thajsko a Indie. Letos se  6 asijských zemí rozšíří o Mongolsko a Čínu. Projekt má za cíl zvýšit povědomí o většinové společnosti o asijské kultuře a současně aktivně zapojit českou společnost do vzájemné blízké znalosti. Otevřenou, nekonfliktní formou chce změnit pohled na Asiaty a jejich kulturu, která je vzdálená českým občanům a často těžko pochopitelná. ​
 


Festival i letos podpoří projekt "Daruj dřeň, daruješ život", který se uskuteční ve spolupráci s profesorem Petrem Sedláčkem, vedoucím transplantační jednotky FN Motol Praha a Českým národním registrem dárců v Plzni s cílem oslovit asijské dárce kostní dřeně. Odhadovaný počet účastníků v roce 2017 byl cca 20 000 návštěvníků.
 



Ve čtvrtek 24. května 2018 d 10 hodin se příznivcům asijské kultury na náměstí Jiřího z Poděbrad opět otevřou stánky. Návštěvníci se mohou těšit na bohatou nabídku pochutin ze všechn jmenovaných zemí. Nebudou chybět ani workshopy, například ve stánku pražského Wushucentra, v dětském koutku nebo batika. Chybět nebudou ani letosa japonské šachy SHOGI. Novinkou ovšem bude čínská desková hra GO. Obojí si budou návštěvníci moci vyzkoušet. Letos se mohou příznivci asijské kultury těšit  také na mongolskou jurtu, do které bude možnost nahlédnout případně si zakoupit mongolské suvenýry.



Od 16:00 na podiu začne bohatý kulturní program, který v kuse poběží až do 20. hodiny. Program bude ještě pestřejší než loni. Novinkami budou například lví a dračí tanec, čínské tance, korejský mečový tanec, zpěv korejských populárních písní, ukázky wushu, ukázky tradičního mongolského tance mongol busgui a hra na mongolský nástroj morin khuur, hadí žena, thajské tance a mnoho dalšího.



Na velkoplošné obrazovce se budou promítat reportáže z prezentovaných zemí. Hlavním pořadatelem festivalu v Praze je Městská část Praha 3 a spolek INFO-DRÁČEK s podporou Ministerstva kultury a Magistrátu hlavního města Praha. Hlavním partnerem je Vietnam Airlines.

Facebook událost festivalu v Praze 24. května 2018



Na festival v Brně se můžete těšit 16. června 2018 na Zelném trhu. Více info na facebook události. Hlavním pořadatelem festivalu v Brně  je INFO-DRÁČEK a ZaseRyze.cz s podporou Ministerstva kultury a Městské části Brno - Střed.

VSTUP NA OBĚ AKCE JE ZDARMA!!!


Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9