Advík 2017 je úspěšně za námi! [Report]

16:00 | 15.08.2017 Shinzunátor 0
Koncem července nám na dveře klepal letní con, takzvaný Advík. I letos si můžete přečíst od nás redaktorů naše zážitky z tohoto pohodového prázdninového conu!
Advík 2017
Advík 2017 FOTO: advik.cz

SHIO


V neděli nám oficiálně skončil další ročník pražského festivalu Advík, kam v létě jezdí za zábavou milovníci anime, Japonska, her či komiksů. Letos se organizace festivalu zhostila nová skupina lidí a musím říct, že rozdíl oproti fiasku z minulého roku byl dost znatelný. Jelikož se jedná o mou sedmou návštěvu Advíku, mám rozhodně s čím porovnávat. Musím proto upřímně říct, že tento ročník patřil opravdu k těm povedenějším. Areál festivalu byl čistější, organizační problémy jsem já osobně nepostřehla - na druhou stranu jsem nebyla všude, takže mi mohlo něco zůstat skryto. Co se týče občerstvení, tam jsem byla nad míru spokojená. Musím hlavně pochválit jejich super zmrzlinu a super hranolky. Jediné mínus bych dala za to, že neměli žádnou čepovanou limonádu, nepřítomnost malinovky mě opravdu mrzela. Pro všechny milovníky všemožného merchandise se v prostorách nacházelo velké množství stánků a byl zde dokonce prostor pro cosplayery, kde si jejich fanoušci mohli zakoupit fotky s věnováním a tím podpořit jejich práci.



Tentokrát mě Advík opravdu překvapil s jejich vstřícným přístupem k lidem, kteří si nekupují lístky a posedávají venku před areálem. Organizátoři nechali totiž veřejně přístupné toalety, několik stánků a jídelnu, aby to těm venku tak nějak ulehčili. Přijde mi to jako super krok a doufám, že to lidi trošku přesvědčilo, ať si ten lístek příště koupí a Advík podpoří v růstu.

NAVŠTÍVENÉ PŘEDNÁŠKY

I když jsem na festivalu strávila pouze dva dny (pátek, sobota), stihla jsem navštívit docela dost zajímavých přednášek. Jelikož se moje zájmy upínají především ke cosplayi, většina z nich byla právě na toto téma.

Jako první přednášku bych ráda uvedla tu, jenž měla pod taktovkou česká cosplayerka Prue. Tam se mohli návštěvníci dozvědět něco o tisku na textil. Jelikož se já osobně v tomto oboru moc nevyznám, rozhodla jsem se tam zajít načerpat nové informace. Musím ale říct, že těch informací bylo místy až moc a chvílemi jsem se docela nudila. Pruina prezentace byla naprosto přeplněná textem, který stejně nikdo nečte a navíc historická fakta jsou sice super, ale myslím si, že posluchače spíš zajímá praktická část tématu. Nakonec jsem i tak vytoužené informace získala a doufám, že je brzy použiju při tvorbě kostýmu.

Pak jsem si od cosplaye na chvilku odskočila k jinému fenoménu - Kpopu. O tom se na přednášce rozvykládat Alfréd ze skupiny AAA and Girls. Celá přednáška se točilo okolo tématu, proč se nám vlastně Kpop líbí a jakou má návaznost na hudbu z posledních desetiletí minulého století. Dozvěděli jsme se také krutou pravdu celého konceptu idolů a hudebních společností, jenž zakončilo posledních pár slidů ohledně plastických operací, které jsou v Koreji naprosto běžnou věcí. Byla jsem opravdu ráda, že jsem přednášku stihla, protože na letošním Animefestu mi unikla.

Týna jako Harley Quinn Prodávání cosplay printů

Jako poslední páteční přednášku jsem zvolila tu od týmu Týna & Sayuri. Jednalo se o rady, jak vytvořit dočasné tetování, a také o tom, jak si zakrýt ta svá permanentní, když se vám třeba zrovna nehodí ke kostýmu. Já osobně zatím neplánuji žádný cosplay s tetováním, takže jsem tam šla spíše ze zvědavosti. Odnesla jsem si z přednášky opravdu kvanta informací, Týna má s tímto tématem opravdu velké zkušenosti a všechno dokázala posluchačům perfektně vysvětlit. Na konci se také odehrála praktická ukázka maskování tetování.

Mou jedinou nedělní zastávkou v přednáškových sálech bylo povídání o paintingu v cosplayi. Informace do nás vpravovala úspěšná česká cosplayerka Germia. Cílem přednášky bylo to, aby si posluchači odnesli informace o tom, jak připravit své brnění na barvení a poté ho i správnou technikou nabarvit, aby byl výsledek co nejvěrnější předloze. Jelikož se Germia živí jako učitelka, byla přednáška opravdu skvělá a informace dobře podané. Ukázala nám dokonce i některé vzorníky barev či materiálů.

COSPLAY SOUTĚŽ

Hlavním středobodem festivalu, kde se objevují cosplay nadšenci, je samozřejmě soutěž v tomto kostýmovém umění. Letosní cosplay soutěž to měla na Advíku opravdu těžké, protože minulý rok byla tak neskutečně špatná, že lidé vlastně už předem očekávali to nejhorší. Advík si však uvědomil, že když mají letos kvalifikaci na finále Eurocosplay, měla by ta soutěž mít aspoň nějakou úroveň.

O určité změně nás již před festivalem přesvědčoval výběr odborné poroty, kde byly opravdu skvělé české cosplayerky Prue, Tawii, Germia a Myra. Všechny porotkyně jsou na české cosplay scéně už nějaký ten pátek a oplývají nejrůznějšími zkušenostmi. Z výběru bylo teda jasné, že reprezentanta zvolí správně.



Dalším super krokem vzhůru byla i zvolená moderátorka. Jednalo se o českou cosplayerku Arashi, která celou dobu sršela vtipem, měla o kostýmech a cosplayerech přehled a nic ji nezaskočilo. Velice dobře se poslouchala a doufám, že ji ještě v roli moderátorky někdy uslyším. Před zahájením soutěže jsme se také mohli podívat na parádní cosplay scénku skupina AAA and girls na motiv anime Shokugeki no Souma.

Jediným nedostatkem soutěže byl počet účastníků. Ze dvanácti jich bylo v den soutěže jenom sedm a nutno říct, že favorit Ali byl opravdu o několik úrovní výš než ostatní soutěžící. Vítězství bylo tak celkem jasné ještě před samotnou soutěží, odnesl si ho Ali se svým Lokim ze hry Smite. Osobně jsem očekávala trošku napínavější boj, když se jedná o postup na Eurocosplay, ale na druhou stranu chápu, že v tom vedru se nikomu nechce chodit v komplikovaných kostýmech. Každopádně s výběrem reprezentanta jsem naprosto spokojená a doufám, že na konci října obhájí v Londýně vítězství České republiky, které loni získala Germia.

 

Na závěr mého povídání bych jenom chtěla pochválit všechny cosplayery, kteří na Advíku měli úžasné kostýmy. Některým z nich muselo být opravdu šílené vedro, ale i tak rozdávali úsměvy a radost lidem okolo. Moc jsem si letošní Advík užila a už teď se těším na ten příští. Snad si noví organizátoři vezmou k srdci naši zpětnou vazbu a dalším Advíkem nás ještě více oslní.


SHINZUNÁTOR

Asi jako první bych chtěla říct, že tohle byl můj úplně první ročník Advíku! V minulých letech jsem slyšela na Advík samou hrůzu od mých přátel. Ohledně lidí, úklidu atd. Jak jsem psala, byla jsem tam tento rok úplně poprvé a ano, něco z toho co mi říkali moji přátelé, zůstalo na stejném místě, ale ohledně úklidu a organizace se to dost změnilo k lepšímu. Před mým kouskem článku si můžete přečíst více od Shio, která byla i na přednáškách a fotila mnohem více než já. Já byla spíše venku, protože jsme tam měla přátele. *smích*
Zcela upřímně, na Adviku se dá úžasně relaxovat a poznat mnohem víc lidí.



Na Adviku jsem našla několik cosplayerů se kterými jsem si pokecala, avšak jenom s Kuroni jsem stihla udělat fotku a jsem s ní nadmíru spokojená~.



Další suprové kousky z Advíku mám tyhle dva printy od Anthey Blockholma.
Konec Advíku (neděle) jsem prospala, ale jinak ostatní dny byly opravdu super.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9