Výstava „100 let českého komiksu“ v Tokiu

07:00 | 29.09.2017 DEADiX 0
K výročí 100 let českého komiksu se v knihovně Yonezawa, nacházející se na půdě Univerzity Meiji v Tokiu, uspořádá stejnojmenná výstava. Koná se od tohoto pátku (29.9.) až do ledna 2018, takže se máme, tedy spíše místní, na co těšit.
Kresba Josefa Lady
Kresba Josefa Lady FOTO: flickr.com/Kristýna Pilková
Hlavními kurátory této výstavy jsou Pavel Kořínek (za Ústav pro českou literaturu AV ČR), Tomáš Prokůpek (za Moravské zemské muzeum a Filozofickou fakultu Univerzity Palackého v Olomouci) a Jean-Gaspard Páleníček.

Výstava bude rozdělena do 4 částí, tedy každý měsíc jedna. Tímto se docílí, že expozice bude obsahovat až 200 českých komiksů a mnoho dalších doprovodných materiálů. Japonská veřejnost se může těšit na různá zvučnější jména z českých řad, např. Pavla Čecha, Ondřeje Sekoru či Josefa Ladu a další. Cílem výstavy je předvést česká komiksová díla od minulého století po současnost a ukázat rozmanitost české komiksové tvorby japonské veřejnosti. Výstava je taktéž oficiální součástí Roku české kultury v Japonsku a těší se ze záštity Velvyslanectví České republiky v Japonsku. Výstava se během svého konání objeví v lehce jiné podobě i na jiných místech v Japonsku a 14. října vystoupí Pavel Kořínek v Tokiu s přednáškou na téma „Český komiks ve 20. století: protože i navzdory“.



Japonská upoutávka

FOTO: meiji.ac.jp
ZDROJ: ucl.cas.cz, meiji.ac.jp, czechculture2017.jp

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9