Manga v nominacích do Eisnerovy síně slávy

13:00 | 12.03.2020 TerkaS 0
Pro fanoušky mangy skvělá zpráva! V nominacích do Eisnerovy síně slávy se objevila i dvě jména japonských autorů komiksů. O které autory jde?
Moto Hagio a Keiji Nakazawa
Moto Hagio a Keiji Nakazawa FOTO: gonagaiworld.com
Comic-Con International oznámil, že porota Eisnerových cen nominovala tento rok do komiksové síně slávy Willa Eisnera mangaky Moto Hagio a Keiji Nakazawa. Hagio a Nakazawa jsou mezi výběrem 14 nominovaných, z nichž budou vybráni čtyři, kteří budou na základě hlasování uvedeni do síně slávy.

Hagio je průkopnicí shojo a shonen-ai mangy a její práce pomohly stanovit základy těchto a dalších žánrů. Její díla vyšla také v anglickém překladu. Nejnovější Lil′ Leo se dočká anglického vydání v blízké době. V říjnu minulého roku obdržela od japonské vlády Ocenění osobnosti s kulturním přínosem. Také získala v roce 2016 cenu Asahi a japonská vláda nedávno udělila autorce Jarní medailí s fialovou stuhou 2012, která oceňuje akademické a umělecké úspěchy. Hagio je první mangakou, která tuto cenu získala.

Nakazawa je tvůrcem světově známé mangy Barefoot Gen o bombardování Hirošimy a jeho následcích. Narodil se v Hirošimě roku 1939. V šesti letech přežil bombardování a ztrátu většiny členů nejbližší rodiny - otce, starší sestry a mladšího bratra a sestry. Jen on, jeho matka a dva starší bratři, kteří nebyli doma, přežili. Po maturitě se v roce 1961 přestěhoval do Tokia a ve 24 letech byla v tištěné podobě zveřejněna jeho prvotina. Příběh byl zinscenován ve dvou animovaných filmech a live-action televizním speciálu v Japonsku. Nakazawa zemřel v roce 2012.

Profesionální tvůrci pracující v komiksovém a sdruženém průmyslu, vydavatelé, editoři, prodejci, knihovníci grafických novel a historici komiksu nyní mohou volit 4 kandidáty, a to až do 13. března.  Udělování cen proběhne na akci Comic-Con International: San Diego od 23. do 26. července.

Čestnými členy Eisnerovy síně slávy se v minulosti stali Osamu Tezuka (2002), Kazuo Koike (2004), Goseki Kojima (2004), Katsuhiro Otomo (2012) a Rumiko Takahashi (2018). Akira Toriyama a Naoki Urasawa byli nominováni minulý rok, ale nedostali se do finálního výběru.

ZDROJ: animenewsnetwork.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9