Festival Fantazie 2017 [Report]

17:01 | 19.07.2017 Shio 0
Jaký byl 22. ročník Festivalu Fantazie? Vše se dozvíte v reportáži, kterou si pro vás připravila naše redaktorka Shio.
Festival Fantazie
Festival Fantazie FOTO: Inari photography
Prvních několik dní letních prázdnin je v povědomí geeků věnováno Festivalu Fantazie, největšímu popkulturnímu festivalu u nás, jenž se každým rokem odehrává v Chotěboři. Návštěvníci zde můžou strávit až neskutečných jedenáct dní plných zábavy. I letos tato akce vykořistila od počítačů hned několik stovek nadšenců, kteří do tohoto českého města přijeli strávit část své letní dovolené. Relaxu se na Festivalu Fantazie dostane všem. Jídla a pití je tam opravdu hojnost, programu jakbysmet, a kdyby se náhodou začaly objevovat první příznaky nudy, mohou si návštěvníci skočit do kina, kde promítají opravdu parádní filmy.

Celý festival se rozkládá hned v několika budovách. První z nich je kulturní dům, kde na všechny čekají prodejní stánky se vším možným i nemožným, místnost s workshopy a také opravdu kvanta počítačů, konzolí a VR, kde se můžou návštěvníci zcela jistě uspokojit svého herního ducha. Další z budov je obrovská hala, kam se chodí hrát různé deskové hry a dokonce je možné si je na místě zakoupit. V poslední řadě tu máme kino sál, na který jsem už pěla chválu hned několikrát. Jo a málem bych zapomněla na část festivalu, kde jsou přednáškové sály. Každá místnost je zasvěcená jinému fandomu, kterému také odpovídá i její výzdoba. Spousta návštěvníků však většinou zvolí pobyt venku, kde je velké posezení v obležení stánků s občerstvením - ideální místo.



Co se týče fandomu cosplaye, na Festivalu Fantazie to většinou není tak slavné jako třeba na Animefestu - minimálně co se týče počtu cosplayerů. Ale tak kdo by v létě chtěl dobrovolně chodit v brnění? Absenci cosplayerů však bohatě vynahrazuje soutěž kostýmů - FF Cosplay, kde se každý rok předvede opravdu dost soutěžících. Letos bylo vše laděno do tématu Olympijských her a musím říct, že moderátor byl se svým krčním límcem naprosto úžasným případem toho, kdy sport může vést k trvalé invaliditě. Je mi ho samozřejmě líto a přeju mu brzké uzdravení, ale vzhledem k tématu letošní soutěže jsem se musela trošku pousmát.

A jak vlastně celá soutěž dopadla a kdo si letos odvezl zbrusu nové PlayStation 4 a další hromadu cen? Absolutní vítězství a novou konzoli si nakonec odnesla Mischievous Jane, která se na FF Cosplayi předvedla se svým generálem Huxem ze sedmých Star Wars. Poté následovalo ještě několik dalších ocenění, jenž byly rozděleny do různých kategorií.

Kategorie skupiny:
1. Hoši z Trpaslíka/Červený Trpaslík
2. SUPŠ Vodič: Gaston a LeFou/Kráska a zvíře (MuffinSarah Cosplay n Art)
3. Chimaera/Star Wars

Kategorie games:
1. Sára Švehlová: Sewn Chaos Orianna/League of Legends
2. Mishuge Cosplay: Arthas (Lich King)/World of Warcraft
3. Joan Cosplay: Warsong Commander/Hearthstone

Kategorie film a seriál:
1. TheJoker: Mlok Scamander/Fantastická zvířata a kde je najít
2. Verča Cosplay & Fashion: Elektra/Daredevil
3. Anastasia Bunda: Supergirl

Speciální ceny FFCosplay 2017:
Absolutní vítěz: Mischievous Jane: Generál Hux/Star Wars
Cena diváků: Alles Gute
Cena organizátora soutěže: Skupina Klikar Props/Supernatural

Jelikož jsem se letos nemohla soutěž vidět naživo, těším se, až se na internet dostane její záznam. Mezitím se můžete i vy pokochat fotkami na facebookové stránce FFCosplay nebo si pustit trailer.



Další velikou událostí Festivalu Fantazie byl letošní zahraniční host v podobě Teryl Rothery, jenž v seriálu Hvězdná Brána SG-1 ztvárnila známou doktorku Janet Fraiserovou. Fanoušci tohoto fenoménu se tak mohli opět radovat ze setkání se známou tváří. Proč opět? Minulý rok se totiž na Festival Fantazie přijel podívat samotný přemožitel falešných bohů Teal'c (Christopher Judge), na kterého se stály neskutečné fronty (aby taky ne). Otázkou jen zůstává, jestli organizátoři plánují zvát hosty z Hvězdné brány a i v dalších letech. Mohli bychom se v budoucnu dočkat třeba i dalších členů elitní jednotky SG-1.

Festival Fantazie byl dlouhý a každý z návštěvníků si jej určitě užil po svém. Mně zbývá jen říct, že bylo super se po roce opět do Chotěboře vrátit a doufám, že příští rok se tam zase podívám. No a vzhledem k tomu, že se má začít rekonstruovat část areálu (kulturní dům), tak jsem zvědavá, jaký vliv to bude mít na příští ročník. Věřím, že se s tím organizátoři statečně poperou.

Pokud vás nebaví jezdit k moři a raději byste volno o prázdninách strávili po boku geeků, určitě se napřesrok do Chotěboře zastavte, třeba i s celou partou kamarádů.

ZDROJ: FFCosplay
FOTO: Inari Photography

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9