Hongkong a Taiwan uctili památku masakru na náměstí Nebeského klidu

17:00 | 05.06.2017 Kali 0
Dne 4. 6. 1989 proběhly na náměstí Nebeského klidu v Pekingu demonstrace, které byly krvavě potlačeny místní vládou. Zemřely při nich stovky až tisíce studentů. Lidé v Hongkongu a na Taiwanu si včera tuto památku připomněli.
Svíce na hongkongské vzpomínkové akci
Svíce na hongkongské vzpomínkové akci FOTO: ryanne lai / flickr.com
Stejně jako každý rok si lidé v Hongkongu připomněli smutné výročí demonstrací na náměstí Nebeského klidu (Tchien-an-men) v Pekingu. V parku Victoria se sešly desetitisíce lidí se svíčkami, aby si vzpomínkovou akcí připomněli 28. výročí masakru. Podle organizátorů se zde sešlo asi 110 000 lidí, hongkongská policie odhadla počet na 18 000.

Hongkong, díky svému vysokému stupni autonomie, je jediné místo na pevninské Číně, kde se mohou vzpomínkové akce k uctění obětí pořádat. Ve zbytku Číny jsou akce zakázány a samotné náměstí Nebeského klidu, bylo pod přísným dohledem policistů. Na sociální síti Wibo byly zablokovány některé z vyhledávacích výrazů, uživatelé si však poradili pomocí šifrovaných vzkazů, aby také uctili památku obětí.


Náměstí Nebeského klidu, kde se v roce 1989 konaly demonstrace

Letos má akce také silný politický podtext, jelikož se koná měsíc před návštěvou čínského prezidenta Si Ťin-pchinga k příležitosti předání Hongkongu z britské pod čínskou zprávu.

"Až Si Ťin-pching přijede, bude vědět, že lidé v Hongkongu nezapomněli," řekl jeden z organizátorů Lee Cheuk-yan.

Památku uctili také lidé na Taiwanu. Taiwanská prezidentka, Tsai Ing-wen se k situaci vyjádřila na svém twitterovém účtu.


(Věřím, že jednou díky zkušenosti Taiwanu přijme také Čína demokratické reformy. Co se týče demokracie, někteří jsou napřed, jiní pozadu, ale stejně k ní nakonec všichni dospějeme.)

Datum 4. 6. 1989 je v Číně již dlouhou dobu tabu. V tomto roce, stejně jako v zemích tehdejšího východního bloku, probíhaly demonstrace proti komunistické vládě a požadovaly demokracii. Tyto demonstrace se konaly po celé Číně, nejmasivnější a nejznámější z nich probíhaly právě v hlavním městě Pekingu, na náměstí Nebeského klidu. Demonstranti, většinou studenti, zabrali od 2. června náměstí a postupně začali blokovat i ulice v centru města. V noci ze 3. na 4. června byla pak povolána armáda, aby začala jednat. Na náměstí byly vyslány tanky a ozbrojená pěchota, aby protesty ukončily.

Podle vlády ČLR se mělo jednat o 200-300 obětí nepokojů, podle Čínského červeného kříže a zástupců studentské organizace to bylo ale až 2 000-3 000 osob.

Slavná scéna, která pochází právě z demonstrací na náměstí Nebeského klidu, muž, který se postavil tankům.

Hned po masakru byly ze země vyhoštěna zahraniční média a domácí tisk byl pod velmi přísnou cenzurou. I bez mála po 28 letech po tragédii o celé situaci čínská vláda mlčí. Jak už bylo řečeno, jakékoli vzpomínkové akce jsou zakázány, v médiích se o těchto nepokojích nemluví a zmínku o nich nenaleznete ani v jedné z čínských učebnic.

FOTO: KittyKaht / flickr.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9