Terakotová armáda čchinského císaře a jeho mauzoleum

20:05 | 10.03.2013 Mei 8
Terakotová armáda se nalézá na úpatí hory Lishan v okrese Lin-tchung v provincii Shaanxi, která leží cca 1100 km na jihozápad od hlavního města Číny, Pekingu.
Terakotoví vojáci
Terakotoví vojáci FOTO: wikimedia.org
Návštěva tohoto muzea je zážitkem na celý život. První čchingský císař, který sjednotil Čínu, nechal vytvořit a pohřbít hliněné koně a vojáky.
 
Stará legenda praví, že předchozí císaři nechávali pohřbít zaživa mladé muže a ženy při svých vlastních pohřbech, aby jim v posmrtném životě tito lidé sloužili. Tento císař ale zvolil jinou cestu. Místo živých lidí nechal blízko své hrobky pohřbít více než 8000 hliněných vojáků a koní a také válečné vozy.
 
Armáda a vojáci leželi v hloubce 5 metrů v několika jámách. Největší ze všech je jáma číslo 1, která je 230 metrů dlouhá a 62 metrů široká. Je v ní cca 6000 vojáků. Ti jsou o něco větší než skuteční lidé a obzvlášť větší než průměrný Číňan, neboť měří 180 – 197 cm. Mají na sobě ochranné krunýře a v rukou bronzové zbraně. Jejich seskupení připomíná účinnou bojovou formaci. Hlavy a těla vojáků byla vypálena a vyrobena samostatně a až poté sestavena. Původně byli nabarvení zářivými barvami, ale vlivem eroze a působením vody se většina barvy smyla či odloupala.
 
Krásnými a zajímavými artefakty jsou 2 velké malované bronzové vozy tažené koňským spřežením. Nazývají se Bronzová koruna. První vůz se nazývá Vysoký vůz a měl sloužit jako doprovodný a obranný vůz pro ten druhý, který byl nalezen za ním. Ten se nazývá Bezpečný vůz a byl určen císaři. Jsou zdobeny draky, fénixy a dalšími obrazci.
 
Co se týče objevených bronzových zbraní, jedná se o meče, halapartny, oštěpy či kuše. Díky pokrokovému dobovému zpracování kovů jsou stále lesklé a ostré.
 
Mauzoleum má tvar pyramidy. Je zakryto zeminou a porostlé stromy. Stavba je zhotovena bez pomoci kamene, pouze z upěchované hlíny. Stavba byla zahájena už v císařově mládí a pracovalo na ní 40 let více jak 700 000 dělníků.
 
Toto místo nebylo více jak 2000 let odhaleno. Hrobka byla zbudována tak, aby byla vodotěsná. Je vybudována hluboko v zemi pod vodní plochou a bronzovým pláštěm.
 
V místě, kde je pochován císař, byly stěny zdobeny krajinomalbami a na stropě bylo slunce, hvězdy a měsíc. V mauzoleu byl palác a místnosti pro služebnictvo a také obrovské množství vzácných pokladů.
 
Terakotová armáda byla objevena rolníky až v březnu 1974 při hloubení studní. Armáda stojí 1,5 kilometru od mauzolea s císařem.
 
Kolem mauzolea byly nalezeny i další nevojenské postavy, které zahrnují úředníky, akrobaty, vůdce a hudebníky.
 
Terakotová armáda se nazývá 8. divem světa a ještě dnes není toto místo zcela prozkoumáno a archeologické průzkumy stále trvají.

 
 
ZDROJE: wikipedia.org, Wei Wei Ge/Kellnerová Kalvachová: 100 divů Číny. A. R. Garamond s.r.o., Praha, 2006, Velvyslanectví Čínské lidové republiky v České republice: Světové kulturní a přírodní dědictví v Číně. Futura, Praha 2001

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9