Animefest 2017! Zaostřeno na Cosplay soutěž a Cosplay debut

19:00 | 07.06.2017 DEADiX 0
Jak jistě mnoho z vás ví, od pátku 19. 5. do neděle 21. 5. 2017 se konal v Brně Animefest. Proběhlo zde mnoho soutěží a my si přiblížíme Cosplay soutěž a Cosplay debut.
Účastníci Cosplay debutu
Účastníci Cosplay debutu FOTO: Czech con & cosplay photo
Musím podotknout, že kvalitních cosplayů jsme všichni návštěvníci viděli nespočet. I tentokrát se potvrdil fakt, že se každoročně zvedá na Animefestu úroveň cosplayů, takže se určitě máme na co těšit i další rok. Jako první si přiblížíme letošní Cosplay soutěž, která proběhla v sobotních odpoledních hodinách. Fronta před dveřmi sálu byla skoro nekonečná, takže místa k sezení přímo v Rotundě byla zcela zaplněna. Mnoho návštěvníků pak zvážilo raději možnost sledovat živé vysílání v hale A1, i když tam bylo také po chvilce plno.



Všechny cosplaye zapojené do soutěže byly kvalitní a dle mého názoru bylo těžké rozhodnout o vítězi. Narazili jsme zde na velké množství zajímavých vystoupení a vtipných narážek, jak ze strany komentátora, porotců, tak i samotných soutěžících. Soutěžící si vybrali opravdu zajímavé cosplaye a to z anime, her či filmů. Ovšem někdo prostě vyhrát musí. Zde je konečné pořadí.


Úplně dole je tým, který se nezapočítával do celkového pořadí, jinak by skončili Kuromaru a Higetsu s cosplayem z Overwatch na krásném 5. místě.

Sice se hodnocení diváků s hodnocením porotců lehce liší, ale první místo je jasné a co si o Coplay soutěži a vítězství Lena myslí, jsem se zeptal jí přímo osobně.

Jaký máš pocit z výhry?
Upřímně jsem byla opravdu překvapená, protože jsme ani nevěděla, co jsou výhry, takže jsem na to pak koukala jak puk. Poté, jak mi při scénce trošku sjela paruka, spletla pár kroků a rozhovor s moderátorem taky nebyl úplně podle mých představ, jsem opravdu nečekala, že se vůbec umístím, natož abych vyhrála. Pocit je to sice krásný a hřejivý, protože jsem konečně něco opravdu dokázala (sama sobě, rodině ale i motivovat ostatní), ale cítím se i trošku provinile vůči ostatním soutěžícím, protože všichni do jednoho byli úžasní, měli krásné kostýmy a scénky a podle mě by si každý z nich zasloužil vyhrát.

S jakým cílem jsi šla do soutěže?
Je mi jasné, že téhle odpovědi uvěří opravdu málo lidí, ale chtěla jsem motivovat cosplayery, kteří si své kostýmy jenom šijí a není na nich ani špetka armoru. Už dva roky se potýkám s lidmi, kteří odvádí opravdu super práci, jejich cosplaye jsou precizní a udělané do nejmenších detailů, ale bojí se chodit do jakýchkoliv soutěží a ukazovat se, protože se bojí, že vedle armorů nemají šanci a že vypadají jako prostě něco míň a že tam nepatří. Tímhle nemyslím jenom soutěž na Animefestu, ale jakékoliv. Chtěla jsem rozbít tuhle hranici strachu a ukázat jim, že i jen šité cosplaye do soutěží právem patří a nemusí se vůbec bát ukázat svou práci. Je mi jasné, že zrovna na letošní Animefestní soutěži byl jen jeden armor a to ještě takový napůl, jinak všechno byly šité cospalye, takže umístěni šitého cosplaye bylo stoprocentní, ale původně mělo být armorů v soutěži víc, ale ti se bohužel nedostavili. Teď jen doufám, že to hodně lidí motivovalo, když viděli soutěž plnou téměř jen šitých cosplayů a nebudou se bát, protože to je opravdu škoda a dost mě tenhle přístup a celkově myšlení o soutěžích mrzí.

Jaké máš plány do budoucna, budeš se ještě kdyžtak intenzivněji účastnit soutěží?
Rozhodně se chci pořád věnovat cosplayi, protože tento koníček mě strašně baví, ale budu to, jako doteď, dělat pro sebe. Nemám nervy na to, abych vymetala každou cosplay soutěž, když bych měla příležitost, pořád vymýšlela scénky, stresovala se s přípravami a samotnou výrobou. Je možné, že někdy v budoucnu do nějaké cosplay soutěže ještě půjdu, když vyrobím cosplay, který by se tam podle mě hodil, za který bych se nestyděla a prostě mě napadla nějaká super scénka, ale teď mám v plánu udělat hned několik opravdu jednoduchých kostýmů, abych si trošku od těch náročnějších odpočinula.



Já osobně Leně děkuji za její odpovědi na těch pár otázek a přeji jí hodně štěstí nejen v cosplayi, ale i nějaký ten odpočinek, který si určitě zaslouží.

A teď nám něco poví Shio o Cosplay debutu, který skýtal rovněž mnoho zajímavých cosplayů a momentů.

I když je už mnoho let středobodem Animefestu cosplay soutěž, její mladší bráška cosplay debut jí pomalu, ale jistě šlape na paty. Pokud jste o debutu ještě neměli možnost slyšet, jedná se o soutěž, kde se mají možnost prezentovat cosplayeři, jenž na Animefestu ještě nesoutěžili a netroufají si jít se svým kostýmem rovnou před nelítostnou porotu v hlavní soutěži. Proto se cosplay debutu účastní většinou začátečníci. Celá soutěž je pouze jednokolová a je v ní omezený počet účastníků, kteří se můžou potom předvést na pódiu.

Letos se cosplay debut konal již třetím rokem a nutno říct, že úroveň kostýmů některých ze zúčastněných dosahovala kvalit hlavní soutěže. Doufám, že se teda příští rok přihlásí do oficiální soutěže a pěkně zamíchají s výsledným pořadím. Já osobně mám debut opravdu ráda, protože tam má člověk možnost najít nové tváře a talenty. Tento rok jsem byla doslova očarována především dvěma kostýmy - Mercy a Legolasem. U Mercy mě odzbrojilo její detailní zpracování kostýmu a u Legolase scénka na jevišti, která byla opravdu neskutečně vtipná. Diváci nejspíš přemýšleli stejně a právě tyto dva zvolili na stupínek vítězů.

Zde je kompletní pořadí soutěžích. Jak si můžete povšimnout, výsledky poroty a diváků se docela dost liší. Porota zkrátka vidí cosplay z obšírnějšího pohledu.


Na závěr bychom chtěli dodat, že obě soutěže jsme si všichni velice užili, stejně jako celý Animefest. Už se nemůžeme dočkat dalšího ročníku, na kterém naše redakce určitě nebude chybět. Už jsme moc zvědaví, co na nás nachystá Animefest 2018!

FOTO: animefest.cz (tabulky)

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9