Návštěvníci holešovické tržnice v sobotu „ochutnali Vietnam“

19:50 | 12.10.2014 Mei 3
V sobotu 11. října se konal první ročník festivalu vietnamského jídla, který pořádala parta mladých Vietnamců, adminů z facebookové komunity Přiznání Vietnamců. Návštěvníci ochutnali různé speciality z vietnamské kuchyně.
Ochutnej Vietnam
Ochutnej Vietnam FOTO: Adam Nguyen
V hale 17 pražské holešovické tržnice se v sobotu v 11 hodin dopoledne otevřely návštěvníkům dveře do světa vietnamské gastronomie. Už od začátku akce byla fronta až ven a lidé se nemohli dočkat, až si pochutnají na vietnamských specialitách. Na výběr byly pokrmy jako například oblíbené bun bo nam bo, jarní závitky, sladké che thap cam, rýžové rolky připravené na páře a plněné mletým masem neboli „vietnamské slané palačinky“ banh cuon nebo červená rýže xoi gac. Kdo chtěl, mohl si na kulinářském workshopu vytvořit svůj vlastní letní závitek. Z nápojů mohl každý návštěvník festivalu ochutnat vietnamský zelený čaj, vietnamský ledový čaj tra chanh nebo vietnamskou kávu dak lak.
 
Celý den si lidé mohli kromě jídla vychutnávat také úžasná hudební vystoupení. Mezi účinkujícími byli například finalistka Miss Vietnam ČR 2014 Hanh Bui Thuy, Miss Sympatie Miss Vietnam ČR 2014 Helena Nguyen, vítězka pěvecké kategorie K-Pop Contestu 2013 Minji (Kristýna Vu), duo D. Theodor & F. Moravec a další. Nechyběl ani tradiční tanec s vějíři a na programu bylo dokonce promítání vietnamského filmu Mat Goc, který u obecenstva sklidil úspěch.

 

"Bylo vidět, že se jedná o první ročník, nezačínalo se, kdy mělo, občas i na chvíli u některého stánku došlo jídlo, ale rozhodně to není něco, kvůli čemu zatracovat případný další ročník. Jsem si jistá, že to do příště vychytají a už to bude perfektní. Většina ochutnaných jídel mi chutnala, některá více, některá méně. Mám ráda rýži, a tak mi nejvíce chutnal pokrm xoi gac. Ze sladkého mi hodně chutnal puding ze sóji s fazolkami a želé, i ten s kokosovou příchutí nebyl špatný, ale byl rozhodně sladší. Co mi asi nejvíce utkvělo v paměti, byl chlazený čaj. Ten byl opravdu výborný a hlavně po všem, co jsem do sebe nacpala, byl osvěžující tečkou. Program nebyl špatný, zpívalo se, člověk měl alespoň při jídle co poslouchat, nebo pokud třeba zrovna čekal ve frontě na jídlo. Zajímavý byl tanec s vějíři, ale bohužel jsem si ho moc neužila, protože přede mnou stálo dost lidí. Celkově celou akci hodnotím jako zajímavou a určitě poučnou. Navíc jsem se i pobavila, neboť tam byla vyvěšena přiznání Vietnamců. Pokud bude další ročník, ráda si to zopakuji," řekla Tereza, jedna z účastnic festivalu.

 

Svůj názor přidala i Klára: "První ročník bych zhodnotila velmi kladně, určitě doporučuji se zúčastnit příštího ročníku. I přes drobné organizační nedostatky jsem si akci užila. Překvapila mě vysoká návštěvnost, už před zahájením se před vchodem tísnily desítky lidí, což bylo poté znát i u front u jednotlivých stánků. Nicméně na pohodové atmosféře to nic neměnilo. Pro příští ročník by nebylo na škodu uvažovat o větších prostorách a určitě lépe pořešit místa na sezení, kterých bylo z mého pohledu nedostatek. A které jídlo bylo nejlepší? Za mě určitě zelený čaj a cukroví k němu podávané, závitky a sladký puding s kokosovým mlékem a želé."

"Škoda toho zdržení, díky kterému se začátek akce nesl v trochu rozpačitém duchu, protože když už lidé konečně vešli dovnitř, museli ještě povinně zhlédnout úvod, než se pro ně stánky otevřely. To ale byl myslím jediný černý puntík. Ochutnávky jídla byly dostatečně různorodé, každý si určitě v nabídce našel to své. U každého stánku byly navíc pěkně zpracované informace o tom, co se kde servíruje, takže každý příště bude vědět, jaký oblíbený recept si bude při návštěvě vietnamské restaurace objednávat. Určitě je možné příští ročník akce doporučit," doplňuje Erik.  
 
I když měli pořadatelé ze začátku několik organizačních problémů, vše nakonec skvěle zvládli. Všichni návštěvníci se jistě už těší na příští ročník.

 


FOTO: ​Adam Nguyen

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9