Korejská prezidentka Pak Kun Hje byla zbavena funkce

17:00 | 10.03.2017 MinYeon 0
To, o co Jihokorejci dlouhé měsíce bojovali se stalo skutečností. Pak Kun Hje dnes byla ústavním soudem oficiálně odvolána z funkce prezidentky a zbavena moci.
Bývalá korejská prezidentka Pak Kun Hje
Bývalá korejská prezidentka Pak Kun Hje FOTO: static.kremlin.ru
Příběh nyní již bývalé prezidentky Pak Kun Hje budil hned od svých počátků velkou pozornost médií. Zatímco západní média se pod vlivem feminismu a feminizace politiky zabývala především tím, že v asijské zemi s velmi silnými konfuciánskými tradicemi byla do nejvyššího úřadu zvolena žena, domácí média poukazovala především na to, že je dcerou diktátorského prezidenta Pak Čong Huiho. Poté, co v roce 1974 atentátník zavraždil její matku Juk Jŏng Su, zaujala ve svých 22 letech post první dámy a nabrala mnoho politických zkušeností. Fakt, že i její otec byl později zavražděn byl nejspíš také důležitým faktorem jak v jejím politickém, tak i osobním vývoji.

Ukázalo se totiž, že za většinu jejích skandálů může její blízká přítelkyně Čche Sun Sil. S tou se seznámila již v mládí, krátce po smrti své matky. Pak Čong Hui, otec bývalé prezidentky se v té době velmi sblížil s Čche Tä Minem, otcem Čche Sun Sil a zdá se, že ani toto přátelství nebylo tak úplně nezištné, protože vrah tehdejšího prezidenta ho uvedl jako jeden z důvodů, proč se rozhodl na Pak Čong Huiho zaútočit.



Pak Kun Hje si své příznivce získala nejen díky jménu svého otce, kterého zejména starší generace považuje svým způsobem za hrdinu, ale také například díky snaze o zrovnoprávnění žen. Její vládu ale provázelo až příliš mnoho skandálů.

Mezi největší z nich jednoznačně patří potopení trajektu Sewol z 16. dubna 2014. Krátce po nehodě se ukázalo, že na vině byla mimo jiné čirá touha po penězích - trajekt byl totiž nedostatečně zabezpečen a značně přetížen nejen velkým množstvím studentů, ale i téměř trojnásobkem povoleného nákladu. Tragédie si vyžádala 295 obětí, především z řad středoškolských studentů, 9 dalších se stále pohřešuje. Může se zdát, že s touto tragédií nemohla Pak Kun Hje nic udělat, ale právě to "nic", které dělala, poprvé pořádně otřáslo její pozicí. V době, kdy byl celý národ v pohotovosti, ona chyběla. Existují různé teorie o tom, kde v tu dobu Pak Kun Hje byla a co dělala. Hlavní ale je, že na celou tragédii reagovala až o celých 7 hodin později. "Uškodilo jí to. Bylo velmi zřetelně cítit, že není přítomna. Samozřejmě, že nikdo nečekal, že loď zázračně zachrání, ale národ v tu chvíli potřeboval vůdce a ona tam nebyla," komentoval situaci profesor z univerzity Yonsei, John Delury.

Potopení trajektu pronásledovala celá řada dalších kontroverzních situací: korupce, velmi pomalé a nesmyslné záchrané akce, média, která překrucovala zřejmou pravdu... Velká část korejské populace přestala Pak Kun Hje i státním médiím důvěřovat. Na výslunní se naopak dostala kabelová stanice JTBC, která se snažila o odhalení všech nekalostí, které potopení trajektu provázely. Tématu se věnuje také dokument Diving Bell, který je ke shlédnutí na YouTube. 

 

Posledním hřebíčkem do pomyslné prezidentské rakve bylo až provalení obrovského korupčního skandálu z konce loňského roku. A prostředníkem byla právě prezidentčina kamarádka z mládí Čche Sun Sil. Ta byla obviněna z toho, že přijímala úplatky od mnoha korejských konglomerátů, výměnou za určitou protekci. Firmy jako Samsung posílaly obrovské částky na "charitativní organizace", ze kterých byl pak zaplacen například závodní kůň pro Čche Sun Silinu dceru. Sama Čche Sun Sil získala skrz Pak Kun Hje přístup k tajným státním dokumentům a údajně například měnila oficiální projevy prezidentky.

Neuvěřitelné propojení už tak velmi mocných ekonomických subjektů přímo s hlavou státu nechalo málokterého Korejce klidného. Popularita Pak Kun Hje klesla na pouhých 5%, což je vůbec nejméně v korejské historii. Na její stranu se ale stále stavěla určitá část starších obyvatel. Až 13% z nich prezidentku podporovalo i po provalení všech skandálů. Naopak podpora mladších obyvatel se pohybovala mezi 1-3%.



To mělo za následek řadu protestů. Největší z nich se konal 26. listopadu 2016, kdy do ulic vyšlo přes 2 miliony obyvatel. Ovšem protesty se konaly poměrně pravidelně od listopadu až do února následujícího roku a jejich účast se vždy počítala alespoň ve statisících. Protestující nejprve požadovali prezidentčinu rezignaci. Pak Kun Hje v té době ale prohlásila, že necítí, že by udělala něco špatného a rezignaci odmítla. Protestující tedy začali požadovat její odvolání. Začátkem prosince zákonodárci spojili své síly a rozhodli se Pak Kun Hje obžalovat, návrh nakonec získal 234 z celkových 300 možných hlasů, prezidentka byla dočasně odvolána a čekalo se na vyjádření soudu. Ten dnes toto rozhodnutí podpořil a Pak Kun Hje byla zbavena své funce a přišla o prezidentskou imunitu. Mnozí se obávali, že nakonec změní názor a podá rezignaci, čímž by si zajistila, jak imunitu, tak různé výhody. To se ale nestalo a bývalá prezidentka si tak vysloužila nazpátek alespoň zrnko respektu. Projevila nakonec i určitou lítost a omluvila se za nepořádek, který svou nedbalostí způsobila.

Korejskou republiku tak nyní do 60 dnů čeká uspořádání nových voleb, ve kterých je žhavým kandidátem opoziční politik Mun Jä In. Prozatím stojí v čele státu premiér Hwang Kjo An, který je také jedním z možných budoucích kandidátů na post prezidenta.

I když je odvolání Pak Kun Hje obrovským vítězstvím pro korejský lid, ale i demokracii jako takovou, proces ještě zdaleka není u konce. Všechny obviněné, včetně bývalé prezidentky, její kamarádky nebo ředitele firmy Samsung teď čeká soudní řízení, které rozhodne o jejich vině či nevině. Jaký dopad bude mít ve finále provalení celého skandálu na fungování jednotlivých konglomerátů a budoucí propojení ekonomického a politického sektoru, je zatím ve hvězdách. Korejci si ale dokázali, že společně můžou porazit i ty nejmocnější.

ZDROJ: CNN (1, 2), BBC (12), The Guardian, wikipedia (1, 2)
FOTO: wikimedia.org, flickr.com/photos/traveloriented

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9