Slovanská epopej hostem v Tokiu

14:54 | 07.03.2017 kvacm 0
Již zítra, 8. března, začíná na počest šedesátého výročí obnovení diplomatických vztahů s Japonskem výstava sbírky děl Slovanské epopeje malíře Alfonse Muchy v Tokiu.
Národní umělecké centrum v Tokiu
Národní umělecké centrum v Tokiu FOTO: NY364 / Flickr.com
Výstava bude probíhat od 8. března do 5. června 2017 v Národním uměleckém centru v Tokiu ve čtvrti Roppongi v Minatu, což je kousek od budoucího olympijského stadionu pro hry v roce 2020. Vstupné pro dospělé je v ceně 1,600 jenů (asi 360 Kč / 13 € ), levnější je pak pro studenty vysokých škol a středoškoláky.

Podle organizátorů se očekává velká návštěvnost. Odhaduje se, že výstavu navštíví až půl miliónu lidí, což je v porovnání s pražským Veletržním palácem, kde výstavu za čtyři a půl roku zhlédlo jen asi 320 tisíc lidí, obrovské číslo.

Je též dobré zmínit, že při plánování výstavy vyvstala spousta otázek jako například ta, zda obrazy cestu do Tokia vůbec vydrží. Podle pražské radnice však k žádným problémům nedošlo a obrazy jsou v dobrém stavu, nepoškozené. Po výstavě pak obrazy poputují zpět do Prahy, ovšem nikoli do Veletržního paláce, ale do depozitáře, kde bude zkontrolován jejich stav. Poté bude možné uvažovat o dalších možných zahraničních cestách, konkrétně velký zájem o zapůjčení děl má Čína.

Alfons Mucha byl českým malířem v období secese, nazývaného také jako Art nouveau (Nové umění). Narodil se v roce 1860 v Ivančicích u Brna a zemřel roku 1939 v Praze. Jeho největším životním dílem je právě cyklus velkoformátových pláten Slovanská epopej, na kterém pracoval osmnáct let. Díky svým dílům se stal známým po celém světě.


Fotografie zachycující díla: Triptych Kouzlo slova Milíč z Kroměříže (vlevo), Kázání Mistra Jana Husa (uprostřed), Schůzka na Křížkách (vpravo).

Pokud máte zájem výstavu v Tokiu navštivit i vy, více informací naleznete na oficiálních stránkách výstavy na adrese: www.nact.jp/english/exhibitions/2016/alfons-mucha/.

FOTO: Kenyh Cevarom / wikipedia.org
ZDROJ: www.nact.jp, wikipedia.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9