Ranjeet Ranjan chce omezit nadměrné svatební výdaje

17:00 | 20.02.2017 Eunka 0
Indie je země mnoha protikladů. Na jedné straně vidíte žebráky a slumy, na druhé přehnaně bohaté svatby plné hojnosti. Jak zamezit plýtvání a pomoci chudým? O tom více v článku.
Indické svatby bývají mnohdy nákladné
Indické svatby bývají mnohdy nákladné FOTO: Yogita/commons.wikimedia.org
Ranjeet Ranjan, členka parlamentu státu Bihár, ležícího ve východní Indii, přišla se zajímavým návrhem. Ráda by docílila toho, aby její krajané přestali přehnaně utrácet za svatby. 

Podle jejího návrhu by se od rodin, které za svatbu utratí více než 500 000 rupií (zhruba 190 000 Kč) vyžadovalo, aby darovali 10% z vynaložených prostředků do speciálního vládního fondu. Vybrané peníze by se pak použily na pomoc chudým rodinám, které jsou na tom tak špatně, že si nemohou ani svatbu dovolit. 

Návrh poslankyně by měl také podnítit vládu, aby limitovala počet pozvaných hostů a příbuzných a také kontrolovala počet pokrmů, které se na svatbách podávají. Cílem je zamezit plýtvání jídlem, ostatně všichni víme, že v Indii je nespočet osob, které nemají co jíst, což Ranjan potvrdila slovy: "V Indii jsou miliony lidí, kteří nemají ani dvě jídla denně. Jejich děti se ani nemohou vdát nebo oženit."

Poslankyně neuvedla, jak by se svatební výdaje sledovaly, ale o dodržování určitých pravidel by se postarala policie a úřady.

Svatby se v Indii staly doslova průmyslovým odvětvím. Ročně se jich koná kolem 10 milionů. Nikoho nepřekvapí, že mnozí rodiče šetří dětem na svatbu už od jejich útlého dětství. Samotné svatební obřady často trvají několik dní a stojí kolikrát až miliony dolarů. Seznamy hostů jsou nepředstavitelně dlouhé, nejde jen o stovky, ale rovnou o tisíce pozvaných. 

Ranjan dále prozradila: "Nebudete věřit tomu, že jen jeden svatební oběd často stojí okolo 2 milionů rupií (zhruba 757 000 Kč). Rodiny se středními příjmy si takové výdaje mohou jen stěží dovolit, ale kvůli společnosti se chtějí ukázat."

Kdo si to dovolit skutečně může, ten často vyloženě přehání. Jeden muž Bengalúru, majitel dolů, údajně utratil 75 milionů dolarů jen za tanečníky samby na svatbě své dcery. 

Ranjan má v plánu předložit svůj návrh začátkem března na zasedání parlamentu. 


ZDROJ: money.cnn.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9