Čína vybuduje obrovskou solární elektrárnu v poušti

16:00 | 12.08.2015 kvacm 0
Čína oznámila záměr vybudovat v poušti Gobi obrovskou solární elektrárnu o rozměrech zhruba 26 kilometrů čtverečních. Má pomoci redukovat využívání uhlí v zemi.
Solární elektrárna (ilustrační foto)
Solární elektrárna (ilustrační foto) FOTO: Citizenmj / wikipedia.org
Čína koncem července oznámila vybudování její největší solární elektrárny v poušti Gobi, v provincii Qinghai, která by měla mít rozlohu dvaceti pěti a půl kilometrů čtverečních a měla by dosáhnout výkonu až 200 megawattů. Pro srovnání, stejnou rozlohu má vodní nádrž Nové Mlýny bez horní nádrže (přítoková část) na Jižní Moravě.

Stavba má pomoci s redukcí oxidu uhličitého, které vypouštějí do vzduchu ve velkém množství místní uhelné elektrárny. Možná se to nezdá, ale Čína na tomto problému tvrdě pracuje a za posledních deset let se výkon solárních elektráren vyšplhal na 28 gigawattů, což je přes třináct Temelínů. Do roku 2020 plánuje dosáhnout 100 gigawattů (45 Temelínů). Jen na okraj, tohoto cíle chce do roku 2022 dosáhnout také Indie.

O výstavbu a provoz elektrárny se však tentokrát postará soukromý subjekt, který bude elektřinu vyrábět pro komerční účely. A zdá se, že půjde o tak zvanou věžovou verzi, tedy se zrcadlovou věží v centru elektrárny, která má větší efektivitu.

Země také plánuje ještě velkou sestru v prefektuře Datong západně od Pekingu, mající poloviční výkon - 50 megawattů.

ZDROJ: ibtimes.co.in

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9