Příprava korejského jídla v centru Lotus [Report]

19:00 | 06.11.2013 Monča 3
Pojďte si přečíst, jak probíhal den přípravy korejského jídla, který pořádalo centrum Lotus v Praze.
Buddhistické sošky k vidění v centru Lotus
Buddhistické sošky k vidění v centru Lotus FOTO: centrumlotus.cz
Občanské sdružení Lotus, pražské buddhistické centrum, vzniklo v březnu roku 1997 jako politicky nezávislý subjekt. Sdružuje na principu dobrovolnosti lidi zaměřené především na prohlubování zájmu o duchovní stránku života s důrazem na buddhistickou filosofii a meditační praxi. Lotus podporuje a navazuje mezikulturní kontakty a porozumění mezi rozdílnými etnickými směry založenými na principu mírového soužití národů. Šíří porozumění východních filozofických, náboženských a kulturních nauk. Pořádá semináře, provozuje knihovnu, organizuje přednášky, školení a meditační soustředění.

Minulý čtvrtek, konkrétně 30. listopadu, centum Lotus pořádalo akci, při které navštěvníci mohli pomáhat s vařením korejského pokrmu Japchae, anebo si vyrobit krásné drobnosti, se kterými jim pomohly korejské mnišky. Vy si teď můžete přečíst průběh a zhodnocení akce redaktorkou AsianStyle, která se akce účastnila.

Na tuto akci jsem se velmi těšila, neboť korejské jídlo, především Japchae, mi velmi chutná a i doma se snažím něco uvařit. Zlákala jsem dvě kamarádky a společně jsme tedy vyrazily hledat centrum Lotus. Nebylo to moc náročné, neboť se pražské buddhistické centrum nachází v centru Prahy. Od akce nás neodradily ani nekonečně se točící schody, které vedli k prostorům centra. Ještě před vstupem do předsíně jsme za dvěřmi cítily vůni čajových esencí, která se mísila s vůni korejského koření. Moc jsme chtěly především vařit a naučit se něco nového od korejských mnišek, nicméně moc radosti z nám neměly, neboť v kuchyni bylo již mnoho pomocníků. Nakonec jsme tam mohly zůstat, ale myslím, že to se nám částečně i vymstilo, neboť jsme musely dělat ty nejhorší práce. Věřte tomu, že krájet houby nebo zeleninu doslova podle pravítka jednoduché není. Občas se nám i korejské mnišky smály, ale nakonec nás i pochválily, neboť jsme jen my tři zůstaly v kuchyni až do konce.




Když byla zelenina nakrájená, s radostí jsme si oddechly, že nás krájení už opustilo a teď se budeme moci konečně rozjímat nad krásou korejského vaření. Bohužel před nás postavili veliký hrnec s mořskými řasy Mijok, které jsme musely opět my nakrájet, neboť zbytek "kuchařů" už to vzdalo a šli radši vyrábět drobné věci.


Z těchto řas se pak vařila polévka Mijok, kterou jsem ale neochutnala

Před jídlem jsme ještě nakrájely zeleninu na ozdobný talíř, kterou si návštěvníci mohli brát k teplému pokrmu.


 
Chutná vůně nedala odolat přítomným návštěvníkům, kteří už nedočkavě sledovali, kdy budou moci korejské dílo ochutnat. Osobně můžu říct, že se Japchae opravdu povedlo. Na to, že jsme velkou část dělaly zrovna my tři, myslím, že jsme si vedly velmi dobře, nakonec i korejské mnišky, které to měly všechno na starost nás pochválily a přestaly být kritické. Z výrazů ostatních bylo vidět, že jim chutnalo, starší mnišky nám i tleskaly a čeští návštěvníci z nás dokonce tahali i recept.



Příprava Japchae nám zabrala tolik času, že jsme už nestíhaly si vyrobit lotusové květy a korejské náramky. Nicméně i zde se projevila ochota korejských občanů, kteří nás odměnili za naši snahu, tudíž jsme všechny tři dostaly korálky, abychom si doma mohly náramek sami vyrobit a k tomu jsme dostali korejský talisman pro štěští. Navíc jsme dostaly i dva vyrobené lotusové květy, které mi už při příchodu padly do oka a určitě jsem si jeden chtěla odnést.


Návštěvníci akce si mohli sami, anebo s pomocí vyrobit lotusový květ a korejské náramky


Korejské mnišky


Lotusové květy, které jsme dostaly

ZHODNOCENÍ AKCE:
Akce se mi velmi líbila, z počátku to vypadalo, že kolektiv bude uzavřený a moc se s námi bavit nebudou chtít, nicméně nakonec jsem si našla další přátele, kteří mají podobné zájmy. Příprava jídla mne bavila, naučila jsem se nové techniky na přípravu oblíbeného jídla a navíc jsem vůbec poprvé mohla vidět, jak se v Koreji běžně tento pokrm vytváří. Celkový dojem z akce je kladný, líbilo se mi tam a určitě bych podopnou akci chtěla v budoucnu navštívit. Věřím, že jsem vás reportáží nabudila též a třeba se tam příště sejdeme ve větším počtu.


ZDROJ: centrumlotus.cz, asianstyle.cz
FOTO: asianstyle.cz - Monča

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9