Tajemství korejského drhnutí

17:30 | 28.09.2013 Tynkami 14
Zjistěte, jak fungují korejské lázně, jaká v nich existují pravidla a co radí odborníci.
Psy v sauně
Psy v sauně FOTO: metronew.ca
Pro nováčky bývají veřejné korejské lázně, zaplněné nahými máčícími se lidmi, velký šok. Nejvíce znepokojující je pro zelenáče ta část „jjimjilbang“ (korejská koupelna/sauna/lázně/hřiště pro dospělé), která je vyhrazená pro drhnutí. Je zde totiž k vidění úplně odlišný druh intimity.
 
Nabručená korejská žena, oděna pouze v černou krajku, pomocí hrubého ručníku drásá každý centimetr těla svého zákazníka/oběti. Většina lidí se cítí ztrestána, ale ve výsledku tuto zkušenost vnímají jako podivným způsobem uspokojivou. Celá procedura trvá asi 40 minut.
 
 
Vydrhnout se po korejsku
 
Intenzivní korejský očišťující proces „seshin“ znamená louhování v horké vodě, potom drbání „korejsko-italským ručníkem“, což je barevná mycí houba s texturou smirkového papíru, která z těla odstraní všechnu špínu a vrstvu staré kůže. Jakmile „ddemiri“ (označení pro ženu, která má za úkol seškrábat z vás duši) začne pracovat, odpadávající šedá kůže odhalí jemnou, růžovou vrstvu kůže nové.
 
Je to neobvyklý oživující proces, který místní obyvatelé pojímají jako každotýdenní rodinný rituál. Muži a ženy se koupou odděleně a pečuje o ně také příslušník příslušného pohlaví.
 
 
Vzrůstající popularita
 
Korejské čistící rituály zkouší i lidé ze západu, včetně různých hollywoodských hvězd, které si občas zajdou do Koreatownu v LA.
 
Podle vedoucího pracovníka soulského podniku Dragon Hill Spa, jménem Sang Hyun Kyu, čísla udávající počet cizinců, kteří vyhledávají drhnutí, za poslední rok výrazně vzrostla. Doslova prohlásil: „Zaznamenali jsme, že mnozí cizinci přijíždějí do Koreje, ubytují se na dva dny v hotelu a na jednu noc tady v lázních. Mnoho z nich začíná svou návštěvu právě řádnou koupelí.“
 


Stane se tento způsob očisty příštím globálním zkrášlujícím trendem? Pro tento případ tu máte několik rad:
 
 
  1. Nedotýkat se sprchového gelu
 
Často se stává, že návštěvníci si přinášejí vlastní sprchový gel a hodlají se před vydrbáním pořádně vymydlit. Zanedlouho ale zjistí, že místo toho budou muset použít obyčejné kostkové mýdlo.
 
Jedna z pracovnic v Dragon Hill Spa to okomentovala slovy: „Během sprchování a koupání používejte jen mýdlo poskytované lázněmi. Pokud se místo toho umyjete tekutým mýdlem, vaše kůže bude moc kluzká, nebude se dát správně vydrbat a „dde“ (mrtvou kůži) nebude možné dobře odstranit.“
 
  1. Třicet minut se koupejte ve středně teplé vodě
 
Netrpělivci vylezou z koupele po deseti minutách. Zato korejské babičky v kádích vydrží celé hodiny. Optimální doba je ale 30 minut.
 
Horká voda způsobí, že se kůže rychle scvrkne, což je dobře, ale podle mnoha „ddemiri“ v sauně Geumgansan v Hapjeongu by měl zákazník strávit ten čas raději ve vodě o teplotě, jaká mu nejvíc vyhovuje, než aby se nutil vlézt do moc vyhřáté vany, kde mu minuta bude připadat jako věčnost.
 
Jedna „ddemiri“ říká: „Je důležité zůstat ve vodě, dokud nevypadáte jako sušená švestka.“  
 
  1. Sundejte si úplně všechno
 
To se možná jeví jako samozřejmost, ale často se stává, že si někteří ze zákazníků něco sundat zapomenou. Bývají to prstýnky, náušnice, brýle a další doplňky. Také ti, co mají dlouhé vlasy, by si měli donést vlastní gumičku, kterou jim „ddemiri“ sváže ohon do perfektního drdolu.
 

 
  1. Doopravdy relaxujte
 
To je asi nejčastější upozornění. Když je tělo moc ztuhlé, paní mistrová ho nedokáže zkroutit do polohy, která jí umožní dostat se ke každému kousku kůže. Zprvu je to trapné a bolestivé, ale pokud se přinutíte uvolnit svaly, pomůžete „ddemiri“ odvést efektivní práci. Podle paní Jung zákazníci obvykle poslechnou a nakonec si proceduru užijí.
 
  1. Zábava přijde vzápětí
 
Toto překvapuje místní stejně jako cizince. Ačkoli si myslíme, že nejefektivnější cesta k připravení kůže spočívá v posedávání v různých horkých místnostech, „ddemiri“ radí nechat se obrousit ještě před uvolňováním.

Paní Jung říká: „Když se zákazník nechá nejprve vydrbat a až potom jde do horké lázně, bude se cítit čerstvější, protože pot nezůstane zablokovaný v pórech. Potom to ze sebe musí pěkně osprchovat.“
 
  1. Oškrábání každý týden
 
Proces se může opakovat jen jednou týdně. Při vyšší frekvenci návštěv vzniká nebezpečí vysokého olupování kůže. Ale každotýdenní drhnutí podle paní Jung zvyšuje životnost kůže, zlepšuje cirkulaci krve a uvolňuje svaly.
 
 
Který odvážlivec by to chtěl vyzkoušet?


ZDROJ: cnn.com
FOTO: cnn.com, lovekorea89.blogspot.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9