Inovace zdravotnické technologie - namísto skalpelu mikrorobot

17:09 | 23.09.2013 LeaFox 3
Korejští vědci přišli se zbrusu novou inovací ve zdravotnictví. Je jí interní léčba ucpaných cév a jiných nemocí za pomoci drobných mikrorobotů.
Cévy budou mikrorobotům sloužit k jejich přepravě
Cévy budou mikrorobotům sloužit k jejich přepravě FOTO: blog.naver.com
Mnohým z vás už možná samotný nadpis evokuje myšlenku na sci-fi film Vnitřní vesmír z roku 1987, ve kterém se zminimalizovaná "ponorka" pohybovala skrze krevní oběh pacienta a eliminovala rakovinotvorné buňky. Nejnovější výsledky vědy technologie ve zdravotnictví nám ale ukazují, že příchod vynálezů budoucnosti je možná blíž, než jsme si mysleli.

V Koreji se zkoumání a vývoj mikrorobotů, jež by cestovaly v lidském krevním oběhu, každým rokem posouvá na vyšší úroveň. 

V roce 2010 započaly první testy na zvířatech. Do krevní cévy laboratorního zvířete byla vpravena tobolka o velikosti 1 mm na šířku a 5 mm na výšku. Intravaskulární terapie vyžadovala nejprve trojrozměrný obraz cév zvířete, než do nich nanorobot byl aplikován. S pomocí fluoroskopu a externího elektromagnetického ovládání pak bylo snadné řídit tělísko uvnitř. Při rychlém pohybu a koordinované rotaci mikrorobot postupně odblokoval ucpané cévky.


O dva roky později už nebylo třeba žádného externího ovládání. Samohybný mikrorobot již dokázal procházet prostory cév bez jakékoli vnější manipulace, dokonce i baterie. Tělísko uvnitř poháněl krevní tlak v cévách. Pomalu začalo svítat na časy, kdy by léčba pacientů s vysokým množstvím cholesterolu nebo cerebrovaskulárním onemocněním mohla být mnohem snazší.

Dne 6. srpna 2013 vědci odhalili verzi mikrorobotka, který uvnitř těla přepraví z jednoho místa na druhý potřebnou látku odpovídající léčbě nemoci. Nejedná se tak už tedy jen o cévní potíže, ale i vážné nemoci, jakou je demence nebo degenerace sítnice. Mikrorobot se zvládne sám dopravit i k mozkovým lalokům a aplikovat léčebnou látku.

Nanotechnologický "boom" nadchnul nemálo zdravotníků a navzdory oponujícím kritikům myšlenka inspirovala i vědce v zahraničí.



ZDROJ & FOTO: advancedtechnologykorea.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9