Jimmy Choo: Návrhář za extravagantností svých bot

20:00 | 20.09.2013 Peťul_TripleS 5
Jimmy Choo je celosvětově známý návrhář, který se naučil řemeslo od svého otce, aby vytvořil jedny z nejvyhledávanějších bot na světě! Pojďme si tedy společně přiblížit jeho život a tvorbu.
Jimmy Choo
Jimmy Choo FOTO: blog.kuoni.co.uk
Jimmy Choo se narodil v roce 1961 v Penang, Malajsii, pod jménem Jimmy Choow Yeang Keat. Pocházel z rodiny ševce a do světa obuvi byl ponořen od útlého věku. Jeho otec samozřejmě chtěl, aby jeho syn šel v jeho stopách a ve věku jedenácti let Jimmy Choo udělal první pár bot.

„Když jsem poprvé začal, můj otec mi nedovolil udělat botu. Namísto toho mi řekl: 'Posaď se a dívej se, posaď se a dívej se.' Měsíce a měsíce jsem to tak dělal.“

Poté, co se naučil obuvnické řemeslo od svého otce, zamířil malajský návrhář na počátku 80. let minulého století do Anglie, aby studoval Cordwainers Technical College v Hackney, kterou v roce 1983 úspěšně dokončil. V jednom rozhovoru prozradil, že k financování svého středoškolského vzdělání musel pracovat na částečný úvazek v restauracích a také jako uklízeč v továrně na boty.

Cesta za slávou



Po rozhodnutí zůstat v Anglii otevřel Jimmy Choo svůj první obchod v Hackney roku 1986 ve staré budově nemocnice. Jeho boty byly jemné, ručně dělané. Netrvalo dlouho a stal se známým. Po dvou letech od otevření svého obchodu byly jeho boty k vidění na osmi dvoustránkách v módním časopisu Vogue.

Ale byl to jeho vztah s Vogue, který byl u zrodu značky Jimmy Choo. I přes nárůst popularity měl jen malou firmu, takže za týden vyrobil pouze 20 párů bot. Nicméně Tamara Yeardye Mellon, vedoucí doplňků ve Vogue, která často najímala návrhářovy boty pro módní focení, vycítila větší prodejnost v jeho výtvorech. Proto za ním přišla s partnerstvím za vytvořením konfekčních bot.

Společně rychle podnikání vzrostlo a zaměřili se na vytváření bot s podpatky, nicméně se už nespoléhali na myšlenku, že by každý pár měl sám návrhář vyrobit. Uzavřeli smlouvu s italskými továrnami a následně svůj první butik otevřel v Londýně.

V pozdních letech 90. let si zařídil i obchody v Los Angeles a New Yorku. Jeho boty si např. zamilovaly hvězdy jako Julia Roberts a Renée Zellweger.

Na vlastní pěst



Na přelomu století se jeho jméno stalo celostátní značkou se špičkovou klientelou, která zahrnovala Harrods a Saks Fifth Avenue. Značka Choo se také rozšířila na kabelky a další doplňky.

Ale v pozadí toho všeho nebylo vše v pořádku. Choo a Mellon byli v rozporu ohledně řízení společnosti. Nemyslel si, že velikost znamená být lepší.

V roce 2001 tedy prodal svou polovinu společnosti Robert Bensoussan of Equinox Luxury Holdings za 30 milionů dolarů.

Nyní se Jimmy Choo vrátil ke svým kořenům v malém obchodě v Londýně, který slouží jako ředitelství pro exkluzivní návrhářství Jimmyho Choo.

Pro návrháře, oddaného budhistu, se vzdělání stalo ústřední součástí jeho života. V posledních letech se stal velvyslancem Obuvního vzdělávání na Fakultě módy Londýnské univerzity a mluvčím pro British Council za účelem dostat se k zahraničním studentům.

Některé slavné osobnosti, které sponzorovaly jeho boty, byly Madonna, která si je vybrala na svou svatbu, princezna Diana, pro kterou navrhl tolik bot, že to přestal počítat, a princ z Walesu.

Má jednu dceru a bydlí se svou ženou Rebeccou v Londýně.

Nicméně pojďme si říct více o jeho výrobě bot - o materiálu!



Materiály

Jeho umění v obuvnickém podnikání je bezkonkurenční. Mnoho hvězd, které nosí jeho boty, říká, že jsou nejpohodlnější a sexy boty, které kdy nosily. Navrhnout vysoké podpatky, které mají být pohodlné, není maličkost. Vyžaduje to kombinaci uměleckého talentu, řemesla a inženýrství. Jedna z věcí, které dělají jeho boty tak jedinečné, je materiál, který používá. Jimmy Choo miluje využívání neobvyklých materiálů pro své boty. Například hadí kůže, zejména krajta, je jedna z jeho preferovaných materiálů, stejně jako rybí šupiny a dokonce i kožešiny a peří. Dokonce vytvořil boty s pravými diamanty, které byly použity pro focení v hodnotě jednoho milionu dolarů! Mimo jiné používá i luxusní tkaniny jako semiš, satén a shantung.




Jimmy Choo Couture

Po odchodu od Mellon se vrátil k tomu, co znal a miloval - ke krásným a nádherným botám. Jeho společnost Jimmy Choo Couture vyrábí pouze tři až čtyři ručně vyráběné výtvory za den na speciální objednávku a pouze po předchozí domluvě na ceně, jejíž spodní hranice začíná na 350 dolarech a pohybuje se až k desítkám tisíc dolarů, v závislosti na materiálu a designu.

V roce 2000 byl návrhář oceněn váženým malajským státním vyznamenáním a to titulem Dato od Sultána Pahangu. V roce 2003 obdržel Řád britského impéria samotnou královnou Anglie, Alžbětou II., za jeho služby módnímu průmyslu. Také vyučuje jako profesor na částečný úvazek na Londýnské škole umění, kterou on sám absolvoval.



Pokud vás tento článek zaujal a chtěli byste vidět jeho výtvory na vlastní oči, můžete zavítat do butiku, který sídlí i v našem hlavním městě, v Praze! Naleznete ho na Pařížské ulici 7.

A pokud chcete vidět samotného návrháře na vlastní oči, tak jste měli nebo ještě máte možnost se podívat na Pařížské ulici v Praze na Mercedes Benz Prague Fashion Weekend 2013, který probíhá od středy, 18. září do neděle, 22. září.


ZDROJ: biography.com, lifestyle.iloveindia.com, diyweddingplanner.hubpages.com
FOTO: diyweddingplanner.hubpages.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9