Vlajka Malajsie

22:08 | 04.06.2013 Mei 2
Co znamenají pruhy či cípy hvězdy na malajské vlajce? A jaký význam nesou její další prvky? Přečtěte si tento článek a dozvíte se víc.
Vlajka Malajsie
Vlajka Malajsie FOTO: wikimedia.org
Vlajka Malajsie se skládá ze 14 střídajících se vodorovných pruhů červené a bílé barvy. Pruhy začínají odshora červenou barvou. V levém horním rohu je modrý čtverec. Uvnitř je žlutý srp měsíce a 14cípá hvězda.
 
Malajská vlajka nese název Jalur Gemilang, což znamená „Pruhy dokonalosti“. Tento název byl zvolen ministerským předsedou Tun Dr Mahathirem bin Mohammadem v roce 1997. Prohlásil, že název malajské vlajky má za cíl usilovat o pokrok a úspěch.
 
Počet cípů hvězdy a počet pruhů na vlajce, tedy 14, představuje 13 členských států Malajské federace a federální okres Kuala Lumpur. Znázorňují rovnoprávné postavení států ve federaci a federální vládě.
 
Srpek měsíce a hvězda reprezentují islám. Žlutá barva je tradiční královskou barvou. Modrý čtverec představuje jednotu malajského národa. Modrá byla původně přijata z britské národní vlajky a reprezentovala malajské spojení s Británií.
 
Vlajka byla přijata dne 16. září 1963. Aktuální vlajka je založena na návrhu, který byl přijat v roce 1950 od Malajské federace, britského protektorátu, z kterého se nakonec stala Malajsie. Malajsie získala nezávislost 31. srpna 1957. V září 1963 se země sjednotila se Singapurem a teritorii Sabah na severu Bornea (dříve Severní Borneo) a se Sarawakem. Původní vlajka měla 11 pruhů a 11cípoiu hvězdu. Další 3 cípy a pruhy byly přidány po začlenění nových států. I když Singapur v roce 1965 federaci opustil, vlajka je stále používána.

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9