NatsuCon - Rozhovor s Akiko

19:00 | 12.09.2013 rashida 0
První ročník nového festivalu NatsuCon je sice už dávno za námi, přinášíme vám ovšem poslední část našeho reportu - náš rozhovor se zakladatelkou NatsuConu, Akiko.
Akiko a Rin testují hudební hry pro NatsuCon
Akiko a Rin testují hudební hry pro NatsuCon FOTO: facebook.com/natsucon.cz
Jak jsme již avizovaly v posledním článku, Akiko jsme si odchytly mezi přednáškami. Sedly jsme si do „zákulisí“ a příjemně si popovídaly o vzniku NatsuConu, o dojmech z prvního ročníku a možných plánech do budoucna.

Můžeš čtenářům více přiblížit NatsuCon? Co si pod tím mohou představit, na co se mohou těšit a jak jsi vůbec přišla na samotný nápad festival založit?
Nápad vznikl po delší rozvaze, vzhledem k vývoji v organizačním týmu a struktuře a konceptu Adviku za poslední dva roky. Určitě to nebyla špatná akce, bohužel se nám za ty dva roky nepodařil najít kompromis mezi konceptem, který si dovezli ze Slovenska, a tím, který zde fungoval v rámci toho původního Adviku. Ani jeden z nich není ideální a nepodařilo se to optimalizovat.

Tak jsme víceméně s tím původním programovým týmem začali přemýšlet. Já jsem nejdříve začala uvažovat, že s Advikem skončím, že si jako yaoistka udělám malou akci pro 50 lidí, která se bude konat někde v nějaké skautské klubovně, vyberu vstupné, abych zaplatila nájem, přinejhorším bych si to zafinancovala sama. (smích) Když jsem ale o tom začala mluvit, tak ostatní programoví organizátoři se ozvali: „Hej, my bychom ale chtěli taky!“ A než udělat 10 roztříštěných akcí, to postrádá smysl, plýtvají se peníze, zdroje,… a konečná výsledná kvalita je hrozná, tak jsme začali přemýšlet o NatsuConu. Ten název (夏natsu - japonsky léto) vznikl velmi brzo, protože jsme ze začátku chtěli spolupracovat s Akiconem (秋 aki - japonsky podzim), jakoby formální cestou. Pak se to vyvrbilo poněkud jinak, ale proč vymýšlet nějaký jiný fancy název.

Vzhledem k tomu, jaká je situace conů v České republice, není NatsuCon nějaká průkopnická záležitost. My jsme měli programový koncept téměř od začátku hotový, nemuseli jsme ho hledat, vybrali jsme si prostě to, co se nám z ostatních conů líbilo a z toho poskládali akci. S ohledem na to, že jsme věděli, že ta akce bude nová, pokusili jsme se udělat co nejlepší dojem, že nejsme jen nějaká kopie Adviku či Akiconu. Proto jsme se snažili přijít s novými věcmi a následně je otestovat na prvním ročníku a na menším množství lidí a pak to postupně vylaďovat, např. achievement game, nová tombola,… NatsuCon by měl být stabilní koncept s nějakými inovacemi.

Jak se lišila nová tombola od ostatních?
Losoval se výherce, ten pak dostal ještě zákeřně otázku. Některé byly lehké, pak byly střední, zákeřné a pro návštěvníky byly zákeřné asi všechny. (smích) Trošku jsme asi ustřelili úrovní, čekali jsme, že by lidi mohli vyjmenovat např. čtyři ostrovy Japonska, alespoň jeden člověk. Musíme ještě popřemýšlet, co s tím.


Maskot NatsuConu ve všech velikostech

I my jsme se aktivně účastnily achievement game, Zoey nám hned po příchodu do ruky strčila papíry a bez dalších okolků nás táhla na první přednášku, abychom dostaly razítka za splnění úkolu.
Co se týče informovanosti, tak se nezadařilo, jak to bylo původně plánováno. Kontrolní yakuzácké stanoviště mělo být lépe informované, to je asi naše chyba, ale v sobotu dopoledne to dokončil první člověk. Tomu chyběl jen poslední achievement za zakončení, jinak měl naprosto všechno. Do příštího roku by to chtělo vylepšit a napsat přesnější pravidla, ale osobně si myslím, že si to lidé osahali a do příštího roku by to mělo být supr.

Jak celkově akci hodnotíš ty? Jsi spokojená s výsledkem?
Já hodnotím NatsuCon strašně pozitivně, nic se nepokazilo. Takto se to hodnotí z organizátorského hlediska - podle toho, kolik věcí se nepovede, kolik je vážných malérů… Pár jich bylo, ale nic, co by nějak ovlivnilo chod celé akce. Návštěvníci se zdáli nadšení, s kým jsem mluvila, tak vypadal celkem spokojeně, lidé, kteří byli na svém prvním conu, měli zcela skvělý feedback, především věci, které já už si neuvědomuju, např. se ptali, kde se nachází KC Zahrada a mě nenapadlo, že lidé nevědí, kde je.

Co se týče počtu návštěvníků, nemáme přesné číslo, ale je to něco mezi 400 - 500 platícími návštěvníky plus přednášející a organizátoři. Na první ročník supr úspěch. Co se týče programu, vím jen o dvou věcech, co vypadly, jedna přednášející byla nemocná. Program začínal víceméně na čas, občas zazlobila s osvětlením na přednáškách režie…

Jak jsi spokojená s návštěvností?
Místy to tu občas působí poněkud prázdně, ale na druhou stranu to, že tu lidi v atriu nejsou, znamená, že jsou na programu. A to znamená, že si v tom programu něco vybrali a že je dobrý.

My musíme osobně říct, že technika oproti Adviku byla rozhodně lepší, to bylo jedno velké pozitivní plus za nás přednášející.

Akiko na NatsuConu

Byly jsme na přednášce X+1 důvod, proč se (nejen na přednáškách) navážet do yaoistek a tam bylo prozrazeno, že jsi název vymyslela ty, což se nám hodně líbilo. Bylo to i pěkně podané, tak jsme chtěly vědět, jestli jsi měla i nějakou jinou přednášku či zdali jsi i ostatním lidem rozdávala tipy.
(smích) Nene, většina přednášejících ví, o čem chtějí přednášet, prostě přijdou s věcmi a já na to koukám, pokud si nejsem úplně jistá, co to je, tak se raději ptám.

Hintzu už funguje takovým stylem, že přesně neví, o čem má přednášet, a já jsem yaoistka a Hintzu má tendenci se do yaoistek navážet. Já s ním nemám problém, prostě sranda, a tak jsme se spolu bavili o přednášce na NatsuCon, zdali nějakou udělá a on povídá: „Já nevím, já už fakt nevím.“ Tak jsem mu řekla: „Hintzu, tak když se navážíš do těch yaoistek, jdi do toho,“ a on odpověděl: „Jo, beru!“ Já jsem to ještě neviděla, ale máme záznam a slyšela jsem na to skvělej feedback, tak se na ni určitě podívám. Dávala jsem mu nějaké zdroje, hintzu si našel bakalářské práce…

starfishzs: Já jsem teda byla překvapená, že vůbec nějaká práce na téma yaoistek existuje...
Jo, jsou různé, ještě vím o jedné, tak si ji musím nechat nalinkovat. (smích) Já mám k yaoi pragmatický přístup. Většina lidí, co se v této komunitě pohybují, jsou spíše slasherky a shipperky, tím vás moc nebudu zatěžovat, tyhle nadšené slečny už dneska nikdo moc nežere a ty bludy, co se pak objevují v těch pracích, to je… Já nevím, jak to vůbec na těch školách někdo může vzít. Vím, že ta jedna to psala obecně na otaku komunitu, ale vím o další, která byla přímo zaměřená na yaoi. Jakmile někde uvedete yaoi, slash, tak lidé určitě přijdou na přednášku. Je to trošku selfserving.

Programy NatsuConu nachystány před akcí

Děláš to všechno ve volném čase? Nebo v práci? A jaké je případně tvé zaměstnání?
Já pracuju v kanceláři jedné velké zahraniční firmy.

Takže máš vlastně plno času. (smích)
(smích) Ani ne, 9 hodin v práci… A já vlastně vůbec nechápu, jak chlapi mohou zvládat multitasking. Chlapů, co multitaskují, jsem moc nezažila. Člověk v práci ty outlookové emaily prokládá gmailem, já mám momentálně tři, teď se mi to všechno prolíná, protože lidi píšou tam, kam nemají. Volného času na to padne velké množství, většina se toho ale musí vyřídit přes den, takže člověk po nocích sedí u těch grafik a photoshopu a do toho spí, spí a spí na klávesnici ve dvě ráno. Poslední týden před akcí je sranda velká. Uzávěrky taky.

Všechno si ale děláme sami, grafiku jsme letos zvládli v rámci tohoto týmu, nic jsme v podstatě neoutsourceovali ven, ani média či tisk, takže v neděli víkend před NatsuConem sedělo vedení (čtyři nejvyšší) a sešívali jsme sešívačkou brožurky. Chyběli nám ti minioni. (smích) Bohužel ale mají většinou takovou tu chybovost, když to dělají. Člověk když má ten cíl, že to prostě musí udělat, má před sebou ty tři velké hromady papírů, tak to dělá a dělá to dobře, protože to fakt nechce dělat znovu.


Následně se nás Akiko zeptala, jak jsme spojené s vizuální stránkou NatsuConu, co nám na festivalu vadilo a co se nám naopak líbilo a na naše celkové dojmy. Neměly jsme si moc na co stěžovat, a tak jsme poděkovaly Akiko za obětovaný čas a příjemný rozhovor. Přejeme Akiko a celému vedení NatsuConu pevné nervy, hodně zdaru a my už se těšíme na další ročník.

Den první | Den druhý | Den třetí | Rozhovor s Akiko

FOTO: natsucon.cz, facebook.com/natsucon.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9