Eat Your Kimchi - korejský youtube fenomén

18:00 | 12.09.2013 Sunhye 19
Říká vám něco zkratka EYK? A co takhle FAPFAP, KMM nebo TL;DR? Pokud ne, s chutí se vrhněte na článek, který vám představí dva nejznámější blogery působící v Jižní Koreji.
Simon a Martina
Simon a Martina FOTO: k-magazin.com
Eat Your Kimchi - sněz své kimchi. Pod tímto názvem se skrývá manželská dvojice Simon [Sajmon] a Martina [Martyna] Stawski. Pojďme si stručně představit je i jejich tvorbu.
 

Začátky

Simonova rodina pochází z Polska, ovšem kvůli lepšímu životu pro děti se přestěhovala do Kanady ještě než se narodil. Doma sice mluvili hodně polsky, ale Simon o sobě tvrdí, že jeho polština je příšerná a mluví spíše jako dítě. Martina je rodilá Kanaďanka. Potkali se na vysoké škole a Simon strávil nějakou dobu ve friendzone - ale jak již bylo zmíněno, nyní jsou již šest let šťastně svoji. V roce 2008 se manželé přestěhovali do Soulu, kde začali učit angličtinu, a žijí zde dodnes. Do jejich rodiny také patří pekingský palácový pes Spudgy [Spadži] a skotská klapouchá kočka Dr. Meemersworth [doktor Mi:mrsvr:ᶿ]. Mnohem více se o jejich životech můžete dozvědět v jejich "Draw my life" videech - Simonovo, Martiny a Spudgyho.

Prvním videem je video z jejich prvního dne v Koreji, kterým chtěli svým rodičům sdělit, že i přes tehdy napjatý vztah mezi Severní a Jižní Koreou jsou v pořádku.

 
Postupně natáčeli více a více různorodých videí a získávali více a více shlédnutí až si v loňském roce (s neuvěřitelnou finanční podporou fanoušků z celého světa) oficiálně zaregistrovali společnost Eatyourkimchi a otevřeli vlastní studio. Před půl rokem se navíc z "Eat your kimchi two" stala "Eat your kimchi CREW" když se k nim přidaly Internal Leigh [Intr:nl Li:] a SooZee [Su:Zi:].
 

Eat Your Kimchi CREW: (zleva) Leigh, Simon, Martina a SooZee
 

Pořady

EYK pravidelně vydávají své pořady.

Kpop music mondays: Vychází v pondělí (jak již napovídá název). Každý týden od uvedení poslední epizody do sobotní půlnoci může každý hlasovat v jejich žebříčku a z tří videí s nejvíce hlasy si Simon s Martinou vyberou jedno, které vtipně rozeberou, zparodují či oglosují. Právě v tomto pořadu vzniklo mnoho z jejich známých hlášek jako "Ripito Flipito Sipi Slow Motion", "Soy Un Dorito!" nebo "Taeman".


KMM z minulého týdne - Seungri "Gotta Talk To You"

TL;DR Wednesdays: Středeční "Too Long, Didn't Read" - příliš dlouhé, nečetl jsem. Formou videa odpovídají na otázky fanoušků ohledně jejich života - z posledních titulů třeba mazlíčci v Koreji, zdravotní pojištění v Koreji nebo prostituce v Koreji.


Jaké je to být mezinárodním studentem v Koreji vám prozradí Leigh

WANK: Wonderful Advanture Now Korea - Úžasné dobrodružství nyní Korea, dříve Wonderful Advanture NEAR Korea (Úžasné dobrodružství blízko Koreje - když byli na dovolené v Japonsku). Popisují třeba výstup na Namsan Tower, nakupování v Myeongdongu nebo jak hrát korejské picí hry. Vychází ve čtvrtek a střídá se s FAPFAP.


Malování panenek

FAPFAP: Food Adventure Program For Awesome People - Dobrodružný program o jídle pro úžasné lidi. V tomto pořadu popisují rozmanitá korejská jídla a některá i sami vaří. Podívat se můžete například na porovnání řetězců McDonald's, Taco Bell a Lotteria, jak připravit kimbab nebo jak v Koreji funguje rozvoz jídel.


Jak uvařit Soondubu Jjigae

KpopCharts updates: V sobotu se můžete těšit na video o nově vydaných kpop MV, pro které následně můžete hlasovat, aby se dostaly do Kpop music mondays.

K Crunch Indie Segment: Korejská hudba není jen o popu, ale i o indie a to si vždycky v neděli můžete se Simonem a Martinou také pustit.


Her Real Reggae

WTF: Wonderful Treasure Find - Úžasný nalezený poklad. V tomto občasném pátečním pořadu se můžete seznámit s různými korejskými "vychytávkami" - gel na rty, obal na banán nebo třeba PSY deodorant.


Mužská 4D maska na tvář

DICKS: Discussing Interesting Contemporary Korean Slang - Diskuze o zajímavém moderním korejském slangu. V tomto novém občasném sobotním pořadu uvidíte Leigh a SooZee. Baví se o zajímavých korejských slovech a porovnávají je s těmi anglickými.


První díl DICKS

Friday Night Livechat: Někdy se s EYK můžete "setkat" v pátek večer (v Česku odpoledne) v živém chatu, kde mluví o svých nových a nezmíněných zážitcích, reagují na komentáře na youtubu a twitteru a v přímém přenosu otevírají balíčky, které dostali od fanoušků. Celé se to samozřejmě nahrává, takže kdo neměl v pátek čas, může se podívat i kdykoli jindy.


Livechat z předminulého týdne
 

Eat your kimchi

Simon s Martinou mají skvělý osobitý humor, který se líbí lidem po celém světě, zejména pak v Jižní Koreji, Austrálii, USA, Kanadě nebo Singapuru. Jejich youtube kanál už byl zobrazen více než 140 000 000 krát. Mají dokonce tolik fanoušků, že mají i vlastní fanklub - NASTIES -, sadu triček s vtipnými potisky a nově i kšiltovky. Vše (kromě fanklubu) můžete zakoupit na jejich oficiálním eshopu. Jako ukázka jejich humoru může sloužit i "obyčejný" oficiální představovací text na jejich stránkách:

Simon a Martina jsou kanadský manželský pár, který se přestěhoval do Jižní Koreje v roce 2008 a žije zde dosud.

Začali tvořit trapná videa o jejich životě v Koreji jen pro zábavu, ale teď to dělají na plný pracovní úvazek. Jako pořád. Ve skutečnosti, pravděpodobně dělají video právě teď, jak tohle čtete. Je to stále záhada pro ně pro oba proč někdo sleduje jejich videa a trpí jejich neohrabaný smysl pro humor. Vlastně, proč tohle vůbec čtete? Moment... nejste moje máma? Ne? Oh.

Jedna z jejich teorií je, že lidi sledují jejich videa jen kvůli Spudgymu, který je napůl Pekingský psík napůl drak a má dokonalý smysl pro módu. Jestli ne kvůli Spudgymum, tak je lidi sledují asi kvůli skotské klapouché kočce Dr. Meemersworthovi, který má titul z kvantové mechaniky z Harvardské univerzity a další titul z meemerologie ze Soulské národní univerzity.



 

Evropská tour

Eat Your Kimchi se účastnili nejen korejských televizních show (Star King, Running Man), ale jsou zváni i na akce po celém světě. Nedávno se vrátili z Austrálie a v říjnu se dokonce chystají do Evropy - konkrétně navštíví Oslo, Stockholm, Varšavu a Amsterdam. Zejména pro Simona má tento výlet sentimentální podtext - do Polska, kde byl kdysi navštívit část své rodiny, se vrací po šestnácti letech.


 

Informace

EYK blog: Zde najdete články, které doprovázejí vydaná videa a další a další informace.
Eshop: Zde můžete zakoupit trička, čepice, ale i oficiální hudbu od EYK - theme jejich pořadů nebo třeba známou znělku "Taeman".
EYK youtube kanál: Tento kanál je oficiální a najdete na něm většinu výše zmíněných pořadů.
Bonusový kanál: Zde najdete tzv. "bloopers" (přeřeky), TL;DR, Livechaty a další zajímavá bonusová videa.
Channel of Happy: Tento kanál je vyhrazen pro videa, která se nehodí do EYK rozvrhu a jsou spíše osobnějšího rázu - např. jak Meemers žužlá Simonovi ucho nebo jak Spudgy nemá rád svůj svetr.
Archiv: Zde jsou uložena stará videa Simona a Martiny.



Eat Your Kimchi už jsou ve svém oboru nepochybně celebritami. Své práci se věnují naplno, cestují po světě a zpovídají korejské stars. Co si vy myslíte o jejich videích? Jsou vtipná? Souhlasíte s jejich kritikou MV a dokážete se zasmát nad chybami vašich idolů? Myslíte si, že jsou Simon a Martina jen "pozéři" nebo jsou prostě zajímavými osobnostmi? Chtěli byste dělat to, co oni?


FOTO: youtube.com, fanpop.com, gurupop.com, facebook.com/EatYourKimchiPage

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9