Setkání v Tianshan – hory, nebe a bojová umění

18:00 | 08.09.2013 Erik 2
Pokud si myslíte, že setkání mistrů bojových umění a jejich stylů má dnes pouze podobu exhibic v klimatizovaných tréninkových halách a tělocvičnách, pak se nechte vyvést z omylu na severovýchodě Číny u pohoří Tianshan
Setkání mistrů v Tianshan
Setkání mistrů v Tianshan FOTO: icpress.cn
Čekají zde na vás rozlehlé pláně porostlé trávou, čistě modrá obloha a na obzoru rozeklané vrcholky hor. Nespoutanost. Žádné hranice. To je to co vás napadne, když stojíte na takovém místě. A pokud se to kolem hemží muži v opravdu různorodých tradičních oděvech té které školy, je iluze návratu do minulosti dokonalá. Ne že by diváci neměli v rukou digitální foťáky, ale to už je ta cena civilizace.



Setkání by se dalo nazvat spíše konferencí, protože mistři své umění nejen předváděli, ale zároveň sdíleli své zkušenosti a pořádali improvizované přednášky. Nejbližším městem je „okresní“ město Fukang. Uvozovky dávám  proto, že počet jeho obyvatel je někde kolem 1,5 milionu.



Ani vodní živel tu nesmí chybět. Pro mnoho stylů patří mezi nejvyšší inspirace. Ačkoli na první pohled měkký a poddajný, svou silou přemůže vše, co mu stojí v cestě. Mizivá síla jedné kapky, ale drtivá síla přílivové vlny. Ale co bych vám vyprávěl, určitě jste někdy poznali na vlastní kůži.



Samozřejmě ne všechny sekty (nebo chcete-li školy) se ubírají touto filozofií. Tvrdé, vnější styly, by dobře vystihoval legendární výrok představeného kláštera Shaolin : "Naše paže se stanou meči, naše prsty noži."



Tianshan je mimochodem velmi důležitý pro vyznavače taoismu. Podle nich zde rostou stromy rodící plody nesmrtelnosti, které opatruje Královna Matka Západu – Xi Wangmu. Toto je možná jeden z jejich strážců. Ale bez ohledu na pověsti tu v nižších polohách velmi hustě rostou divoké ořechy a jablka. A možná právě ty jsou tím magickým elixírem života.




Ale vše má svůj konec. I tohle setkání pod širým nebem. Rozloučím se s vámi společnou fotografií mistrů s přáním, abyste své vlastní bitvy každodenního života vedli stejně odhodlaně jako dávní hrdinové.



A ještě poslední pohled na Tianshan...



ZDROJ: Tang Seng
FOTO: icpress.cn

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9