Z Fukušimy uniklo 300 tun radioaktivní vody

17:58 | 31.08.2013 LeaFox 4
Tokyo Electric Power Co. (TEPCO) přišlo s výsledným číslem uniklé kontaminované vody z nádrže Fukushima Daichii. Do Pacifiku se vlilo až na 300 tun radioaktivní vody.
Výzkum ukázal, že během let se radiace rozšíří až k hranicím amerického kontinentu
Výzkum ukázal, že během let se radiace rozšíří až k hranicím amerického kontinentu FOTO: wp-b.com
Minulý týden Tokyo Electric Power Co. (TEPCO, provozovatel jaderné elektrárny) oznámili, že z jedné z fukušimských nádrží uniklo do Pacifického oceánu až na 300 tun kontaminované vody. Vláda tuto informaci držela v tajnosti, což nyní zahýbalo s korejsko-japonskými vztahy, když Japonsko neinformovalo Koreu dříve. Tyto dvě země sdílí společné moře a Korea by tím pádem mohla být prvním a nejvíce poškozeným sousedem, pokud by voda z oceánu vtekla do Japonského (Východního) moře.

Kontaminovaná voda v Tichomoří může mít neblahý dopad na námořníky a především na mořské živočichy, což už nyní vzbuzuje obavy u spotřebitelů. Samotní prodejci jsou pečlivější ve výběru dodavatele. 

Na rybách již byly provedeny testy, ale dosud radioaktivita u mořských plodů nepřesáhla 1 %. Navzdory tomu ani malé množství radiace by nemělo být přehlíženo. Dlouhodobá konzumace by rakovinu údajně zapříčinit mohla.



Podle nejnovějších výsledků by radioaktivní vody měly ke korejskému pobřeží dorazit příští rok a během 4-5 let se rozšíří přes celý Pacifik ke Kanadě a Spojeným státům.




ZDROJ: chosun.com
FOTO: articles.latimes.com, fark.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9