Moderní města duchů v Číně

15:00 | 03.08.2013 Kwietitze 9
Jedním z problémů, se kterými se Čína nyní potýká, je možnost prasknutí její realitní bubliny. O co jde a proč se Čína dostala do takových problémů, se dozvíte v článku. 
The New South China Mall
The New South China Mall FOTO: echinacities.com
V posledních letech zažívají některé státy tzv. realitní bublinu (real estate bubble nebo property bubble), což je typ ekonomické bubliny, ke které dochází pravidelně v místních nebo globálních trzích s nemovitostmi. Jedná se o rychlé navýšení ceny nemovitostí, dokud nedosáhnou určité neudržitelné hranice a poté tato bublina praskne a cena nadhodnocené nemovitosti začne klesat. Důvod, proč se tomu tak děje, je ovlivněn mnoha faktory - jde většinou o vliv místní ekonomiky, reakci na finanční krizi nebo zvyšování úvěrů.

V Číně začala tato bublina růst kolem roku 2005 a její růst pokračuje až do současnosti. Nejvíce rostou ceny nemovitostí ve velkých městech jako Hongkong, Šanghaj nebo Peking. Vliv na tento fakt měl rozvoj hypoték a příliv zahraničních investorů a fondů skupujících nemovitosti na čínském trhu. Další z příčin je to, že Číňané velmi rádi využívají nákup bytu nebo domu jako investici do budoucna v naivní víře, že jejich cena poroste a nikdy nedojde k poklesu. Populární přitom jsou právě luxusní byty ve velkých městech, které sice majitelé za vysoké ceny koupí, ale již nemají na jejich provoz a byty (či domy) tak zůstávají prázdné. Jejich majitelé si je nechávají jako jakési finanční zadní dvířka, ale nijak je nevyužívají. Není se ani čemu divit, protože nájem ve velkých městech stojí nyní srovnatelně jako v Londýně nebo New Yorku, kdežto průměrná čínská mzda je daleko menší.

Čínská vláda si tuto rostoucí ekonomickou bublinu začíná pomalu uvědomovat a snaží se brzdit růst cen. Na druhou stranu nemůže přestat stavět nová sídliště, nákupní centra nebo velkolepé stavby, protože potřebuje v době krize udržet zaměstnanost a infrastrukturu. Nyní je tak v Číně kvůli nestabilní ekonomice množství moderních „měst duchů“, kdy existují celé sídliště domů a bytů (mluví se o 64 milionech prázdných bytů), kde nikdo nebydlí. Na pět nejvíce nechvalně proslavených nemovitostí se pojďme podívat zblízka.


Ordos je město v provincii Vnitřní Mongolsko a je pravděpodobně tím nejznámějším. Patří mezi nejbohatší města v Číně a pořádala se v něm Miss World 2012. Od doby, kdy čínská vláda investovala v Ordosu nemalé peníze do výstavby infrastruktury a veřejných projektů, vzniklo nové město vzdálené 25 kilometrů od historické metropole, které bylo zasazeno uprostřed pouště v oblasti známé jako Kangbashiho nový distrikt. Mělo se stát milionovou „novou Dubají“ a ukázat bohatství Číny v podobě honosných luxusních apartmánů, výškových budov a obřího muzea umění, ale nic z toho se nevyplnilo. V postavených bytech ve většině případů nikdo nebývá a na kilometr čtvereční je zde pouze 17 obyvatel.







V oblasti Tianjin se nachází další (budoucí?) město duchů – Yujiapu Financial District. Zamýšleno zde je vybudovat obří finanční centrum, něco jako čínský Manhattan, akorát mnohokrát větší. Má se jednat o největší finanční centrum na světě o rozloze skoro 4 kilometrů čtverečních. V konkurenci se Šanghají, Pekingem a Hongkongem se však tento projekt ukazuje finančně nejistý a už nyní, šest let před dokončením, se některé stavby začínají pozastavovat a na stavbách je vidět malé množství dělníků.  







Thames Town v provincii Songjiang se nachází přibližně 30 kilometrů od Šanghaje. Už jméno Temže (Thames) něco o tomto místě napovídá. Architektura celého města je přizpůsobena klasickému anglickému stylu, a to od dlážděných ulic po viktoriánské terasy a obchůdky na rozích. Město bylo dokončeno v roce 2006 a okamžitě se stalo populární mezi turisty a pro pořádání svateb a různých společenských událostí. To z něho učinilo jakési přechodné město duchů. Ve dne slouží tento komplex o rozloze jednoho kilometru čtverečního jako velké předváděcí molo (nebo obří natáčecí plac), ale v noci je téměř prázdné. Většina domů má totiž nepředstavitelně vysokou cenu, a ač často mají majitele, tak ti je díky vysokým nákladům na provoz nechávají neobydlené.







Bublina se však netýká pouze domů a bytů. Příkladem je obchodní centrum Golden Resources Mall v Pekingu, které je druhým největším nákupním centrem v Číně. Bylo otevřeno v roce 2004, má 6 pater, 1000 obchodů a jeho rozloha je téměř 550 000 čtverečních metrů. A přestože je asi jedinečným zážitkem v něm nakupovat, moc pozornosti od místních nezískalo a více než polovina obchodů zůstává zavřených.





Posledním je The New South China Mall v provincii Guangdong, největší nákupní středisko v Číně a bývalé největší na světě (dnes tato pozice patří Dubai Mall). Má rozlohu 6,5 kilometrů čtverečních, 1500 obchodů, kina, zábavní parky a …99% obchodů nefunkčních. Gigantické nákupní středisko mělo provincii pomoci v ekonomickém růstu, ale místo toho jsou zde nyní najímání hlídači, kteří se snaží od opuštěného komplexu držet dál vandaly.
 

 




ZDROJE: wikipedia.org, echinacities.com, telegraph.co.uk, youtube.com
FOTO: reuters.com, echinacities.com, telegraph.co.uk, places.designobserver.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9