Letadlo jihokorejské společnosti havarovalo v USA

10:37 | 07.07.2013 MinYeon 4
V sobotu nouzově přistálo letadlo společnosti Asiana Airlines v americkém San Franciscu. Veškeré podrobnosti o této nehodě se dozvíte v článku.
fotografie nehody sdílená jedním z pasažérů
fotografie nehody sdílená jedním z pasažérů FOTO: twitter.com/eunner
Letadlo typu Boeing 777 společnosti Asiana Airlines, druhé největší letecké společnosti v Koreji, s 291 pasažéry a 16 členy posádky v sobotu dopoledne havarovalo na mezinárodním letišti v San Francisku. Let, který ze Soulu vyrazil v 17:04 místního času, zde nouzově přistál těsně před polednem. 

Jeden z pasažárů vypověděl, že letadlo letělo velmi nízko nad vodní hladinou místního zálivu, a tak se pilot snažil letadlo trochu zvednout. Další z přeživších, Benjamin Levy řekl místní televizní stanici toto: "Znám toto letiště docela dobře. Přišlo mi, že letíme dost nízko a rychle a prostě to vypadalo, že nepřistaneme tak, jak bychom měli. Byli jsme moc nízko... pilot přidal plyn a snažil se letadlo opět zvednout. Ale už bylo pozdě, takže jsme na přistávací plochu ošklivě narazili. Pak jsme se znovu zvedli a narazili ještě jednou."

Benjamin Levy otevřel nouzový východ a pomáhal lidem dostat se z letadla ven. "Dostali jsme ven téměř všechny ze zadní části letadla.Venku byl dým, ale oheň ne. Ten přišel až později."

Co se vlastně stalo? Během nevydařeného nouzového přistání se ulomil ocas letadla. Později začalo letadlo hořet a zničilo většinu vrchní části stroje. Nehodu z blízkého hotelu viděl i Anthony Castorani, který televizi řekl, že viděl dým, následně uslyšel ránu a objevila se ohnivá koule, ulomil se ocas letadla a letadlo se začalo otáčet. Část nouzového přistání je zachycena cestujícími z letiště na krátkém videu.



Téměř ihned po nehodě sdílel cestující z tohoto letadla, David Eun fotografii z místa nehody s textem: "Právě jsme ošklivě přistáli na letišti v San Franciscu. Ocas je ulomený. Většina cestujících vypadá, že je v pořádku. Já jsem taky v pořádku. Neskutečné..." Tento manažer společnosti Samsung pak na svém twitteru průběžně informoval o dění kolem letadla: "Všude je oheň a záchranáři. Evakuují zraněné. Takhle jsem se cítil naposled 11. září. Snažím se pomáhat lidem okolo, aby zůstali v klidu. Je třeba dýchat zhluboka."

O chvíli později napsal toto: "Děje se toho tady spousta. Prosím, nevolejte mi, jsem v pořádku. Většina lidí je v klidu a snaží se vypořádat s ohněm. Záchranáři dělají svou práci. Stejně jako 11. září se většina lidí chová skvěle a snaží se si navzájem pomáhat..." O hodinu později již psal, že je v terminálu letiště. Všude prý byla spousta lidí v uniformách, ale žádné novinky o nehodě se nedozvěděl. Nyní už v pořádku, jen s drobnými zraněními, opustil letiště, poděkoval lidem za podporu a popřál brzké uzdravení zraněným.

Podle Rachael Kagan, mluvčí všeobecné nemocnice v San Franciscu, bylo 270 lidem poskytnuto ošetření přímo na místě nehody a 75 lidí bylo odvezeno do blízkých nemocnic. Přímo ve všeobecné nemocnici v San Frinciscu prý leží 15 zraněných, z toho 10 v kritickém stavu s popáleninami, zlomeninami a vnitřími zraněními. Dodala, že většina z nich mluví jen korejsky.

Jihokorejský zástupce konzula v San Franciscu, pan Hong Sung Wook řekl agentuře Reuters, že nehodu nepřežil jeden člověk a 20-30 lidí bylo zraněno. Dispečer místního hasičského sboru však tvrdí, že zemřeli dva lidé a zraněno je 73-103 lidí.


ZDROJ: reuters, guardian, twitter

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9