Korejský Kanaďan, Aaron Yoon, mučen v mauritánské věznici

19:05 | 30.06.2013 Mei 0
Jak se toto může stát ve 21. století? Amnesty International potvrdila svou podporu korejsko-kanadskému muži, který tvrdí, že byl mučen ve věznici v Mauritánii.
Aaron Yoon
Aaron Yoon FOTO: 24-7kpop.com
Vedoucí kanadské pobočky Amnesty, Alex Neve, řekl, že věří, že obvinění 24 let starého Aarona Yoona, který byl ve vězení od roku 2011 v Mauritánii, je pravdivé. Neve prohlásil, že Yoon řekl kanadským vládním úředníkům, kteří ho ve věznici navštívili, že byl mučen. Neve právě dokončil 10denní výlet do této africké země, kde se s Yoonem několikrát setkal. Ten popírá, že by obvinění proti němu byla oprávněná.
 
Co se týče Yoonova mučení, Neve řekl novinářům krátce po příjezdu do Kanady: „Řekl bych, že jeho obvinění z mučení je jasné a detailní. Je jistě důvěryhodné a zcela v souladu s obrazem Mauritánie, jak jej již nějakou dobu máme. Mučení je zde v rané době zadržení velmi běžné.“
 
Prokurátoři Yoona obviňují z napojení na teroristy, kteří v lednu zaútočili na alžírskou plynárnu. Tato událost vedla ke smrti 37 rukojmích a 29 teroristů. Mezi teroristy byli také dva Kanaďané, kteří byli po zásahu alžírské armády nalezeni mrtví.
 
Yoon byl odsouzen ke dvěma rokům vězení. Zástupci Mauritánie chtěli Yoonův trest zvýšit na deset let z důvodů údajné vazby na již zmíněnou skupinu, což jej činilo nebezpečným pro národ. Yoon byl obviněn z cestování do Maroka s Ali Medjelem a Xirisem Katsiroubasem, kteří byli potvrzeni jako jedni z mrtvých teroristů, nalezených v alžírské plynárně.
 
Yoon vysvětlil, že on do oblasti cestoval kvůli náboženským studiím a že netušil, že výše uvedení muži byli napojeni na ozbrojence. Byl zatčen v Nouakchottu v prosinci 2011.
 
Na jedné z návštěv Neveho a dalších pracovníků Amnesty jim Yoon pověděl, že po druhém kole mučení ze strany policie podepsal falešné přiznání. Neve také řekl, že Yoon byl schopen přesně popsat člověka, který se v obou kolech mučení ujal vedení. Popisuje, jak Yoon tvrdí, že byl hodinu kopán a tlučen obuškem, než padl do bezvědomí.
 
„Nejdříve jej volně čímkoli bili, ale ve druhém kole mu byly nohy i ruce spoutány za zády.“  Podle Neveho ležel na břiše tváří k zemi a byl asi 20 minut bit. „To ho zlomilo. Byl připraven podepsat cokoliv. A také to udělal,“ říká Neve.
 
Minulý měsíc stanul Yoon před soudem s tím, že rozsudek o zvýšení jeho trestu až na 10 let vězení bude vynesen 9. června. To však bylo odloženo. Neve si je jist, že týrání Yoona bylo součástí systematického jednání mauritánských bezpečnostních jednotek v rámci boje proti zvýšené teroristické aktivitě v Severní Americe.


ZDROJ: 24-7kpop.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9