Japonští senioři podnikají zoufalé činy

14:00 | 25.11.2018 TerkaS 0
Japonsku náleží nejstarší obyvatelstvo světa čítající více jak čtvrtinu obyvatel věku 65 let a starších. A to si vybírá pomalu, ale jistě svou daň. Co se děje s postaršími obyvateli v Japonsku? Přečtěte si náš článek, abyste byli v obraze.
Samota nutí japonské seniory konat nešťastné skutky
Samota nutí japonské seniory konat nešťastné skutky FOTO: Takeshi GS/flickr.com
Stárnoucí populace je již delší dobu velkým břemenem zatěžujícím japonský finanční systém a maloobchodní průmysl. Ale v posledních letech na tuto skutečnost navázal další nečekaný trend. Rekordní čísla ukázala, že starší lidé v Japonsku páchají drobné zločiny, aby mohli zbytek svých dnů strávit ve vězení.

Dle Bloombergu stížnosti a zatčení týkající se starších obyvatel převyšují zločiny ostatních věkových skupin v Japonsku a kriminalita starších občanů během několika děsítek let čtyřnásobně stoupla. Ve věznicích je jedním z každých pěti chovanců senior. V mnoha případech, u postarších žen v 9 z 10 případů, jsou prohřeškem vedoucím do vězení drobné krádeže v obchodech.

Tento nezvyklý fenomén číší z problému s péčí o japonské starší obyvatele. Počet japonských seniorů žijících zcela osaměle mezi roky 1985 a 2015 stoupl o šokujících 600 procent. Polovina seniorů přistižených při krádežích v obchodech uvedla, že žije sama, a 40 % z nich řekla, že buďto nemá rodinu nebo se s ní téměř nestýká. Tuto smutnou pravdu odhalila minulý rok japonská vláda. Pro tyto seniory je pobyt ve vězení lepším řešením než stereotypní samota.

"Můžou vlastnit dům. Mohou mít rodinu. Ale to neznamená, že mají místo, kde se cítí doma," sdělila Yumi Muranaka, ředitelka ženské věznice Iwakuni, Bloombergu.

Ročně stojí stát pobyt jednoho chovance ve věznici více jak 20000 dolarů (asi 460000 Kč), uvedl Bloomberg, a postarší chovanci tuto sumu ještě navyšují speciální péčí a zdravotními potřebami. Zaměstnanci věznic shledávají, že čím dál častěji vykonávají práci sociálních pracovníků. Ale chovankyně vyzpovídané Bloombergem poznamenaly, že ve vězení existují určité společenské vztahy, které nikdy za zdmi věznic nepociťovaly.

"Život ve vězení si užívám více. Pořád jsou kolem mě lidé a necítím se tu osaměle. Když mě podruhé pustili z vězení, slíbila jsem, že se už nevrátím. Ale když jsem se dostala na svobodu, nemohla jsem se zbavit nostalgičnosti věznice," svěřila se jedna žena Bloombergu.

Nechat se záměrně zatknout není nutně unikátní pouze pro Japonsko. Například ve Spojených státech jsou nám známy případy, v nichž se lidé nechávali úmyslně zavírat, aby se jim dostalo zdravotní péče, či aby se vyhnuli drsnému podnebí, nebo aby dokonce donutili sami sebe ke zbavení se drogové závislosti.

Jak ovlivní stárnoucí populace politiku? Jaké jsou ekonomické dopady stárnutí lidské rasy? Počet obyvatel starších 60 let by se měl do roku 2050 zdvojnásobit. Jsme na to připraveni?

Rozpětí problému Japonska drží v pozoru autority ostatních zemí. Vláda se pokouší bojovat s problémovou kriminalitou seniorů zlepšováním systému poskytování sociální péče a zdravotních služeb, uvádí Bloomberg, ale vlna seniorů kriminálníků pravděpodobně neustane v žádné dohledné době.

"Život uvnitř nikdy není lehký," tvrdí sociální pracovník Takeshi Izumaru, "ale pro některé je to venku mnohem horší."

Jaký máte na celou tuto politováníhodnou situaci názor? Podělte se o něj s námi v komentářích.

ZDROJ: weforum.org

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9