Proč Japonci nosí masky?

17:00 | 17.06.2013 Syrinox 39
Pokud jste si doposud lámali hlavu, proč Asiaté tak často nosí hygienické masky přes obličej, v tomto článku naleznete odpověď.
Japonka s maskou
Japonka s maskou FOTO: visualioner.wordpress.com
Pro cizince byl pohled na Asiaty nosící hygienické masky vždycky trochu zvláštní. Vzbuzoval v nich obavy a přiváděl k otázkám, zda nejsou nějak vážně a hlavně infekčně nemocní. 

Japonci, a nejen oni, však mají mnohem obyčejnější důvody, proč masky nosí:

* Když jste nemocní, nosíte masku, abyste zabránili přenosu bakterií na ostatní. Nevztahuje se to jen na nějakou těžkou nemoc, jak si mnozí myslí. V Japonsku stačí i obyčejná rýma k tomu, abyste si na obličej dali roušku ve zdvořilostním gestu a ochránili tak ostatní. Japonci berou kašlání a popotahováni bez masky za velice neslušné.  

Face masks in Japan

* Pokud jste na něco alergičtí. Bohužel, v Japonsku jsou alergie běžnou záležitostí a nošení masky pomáhá v jejich potlačení.

* Obyčejné chránění sebe sama před bakteriemi. Třeba je někdo v práci nemocný? Nebo by na mě někdo mohl nechtě kýchnout v metru. Tento důvod Japonci jen velmi neochotně připouští.

* Podle některých se dá brát i jako kosmetický pomocník, protože udržuje pokožku zvlhčenou a chrání ji před suchým vzduchem i nečistotami, co by se mohly zanést do pórů. 

* Rouška se hodí i při teplotních inverzích, kdy se nad velkoměsty drží velké množství smogu, jenž značně zhoršuje dýchání. V podobných případech jsou masky opravdu vítanou pomocí, hlavně pro lidi trpícími astmatem a jinými dýchacími obtížemi.


Tyto hlavní důvody a mnoho dalších, se zdají být jako velmi praktické pro život, naneštěstí v Evropských zemích je pohled na nošení hygienických roušek velmi zkreslený a často odmítaný. Lidé by měli mít na paměti, že bílá rouška či obyčejný šátek přes ústa ne vždy znamená těžkou infekci.

Protože jsou Asiaté, co se týče módy, velmi vynalézaví a ostrá bělost roušek jim pravděpodobně také dvakrát nevyhovovala, vymysleli si způsob, jak tento problém jednoduše odstranit.




Ošklivou bělost masky zakryli barevnými rouškami, které nosívají i normálně, když nejsou zrovna nemocní nebo nemají podezření, že někdo od nich z práce trpí chřipkou. Překrytí rozhodně pomohlo zjemnit výraznost a přetvořilo nevzhlednost v něco, co se dá sladit i s oblečením pro daný den. 

Kdo ví, třeba se časem tento zvyk přenese i k nám a do jiných zemí Evropy, což by rozhodně nebyl krok nazpět. Ohleduplnost vůči jiným v dnešní době je totiž velmi vzácným jevem, zatímco smog se objevuje příliš často a myslím si, že nejeden člověk o masce ve chvíli inverze rozhodně zauvažoval. 

Co si o rouškách myslíte vy? Kdyby to u nás nevypadalo tak nepřístojně, nosili byste masky taky? 
 

ZDROJ: visualioner.wordpress.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9