Slova malíře o umění a věku

17:00 | 15.06.2013 Peťul_TripleS 2
Sólová výstava malíře Kima Chong Haka za chvíli započne a sám říká, že jeho umění malovat dozrává, jak stárne.
Jeho dílo Summer
Jeho dílo Summer FOTO: koreaherald.com
Umělec Kim Chong Hak je známý svými krajinomalbami, které zachycují dynamickou energii korejské přírody. Navíc je známý jako malíř hory Seoraksan, jedné z nejvíce drsných hor v zemi, která se může chlubit nadhérnými scenériemi po celý rok.

Kim Chong Hak je jeden z mála korejských malířů, kteří se rozhodli jít hluboko dovnitř hory, aby lépe ztvárnili nedotčenou krajinu.

Poté, co maloval různorodé krajiny hory Seoraksan po více než 30 let, umělec uspořádal v roce 2011 retrospektivní výstavu v Národním muzeu moderního a současného umění, které poskytlo lidem náhled na jeho uměleckou kariéru.

V letošním roce bude umělec slavit své 77. narozeniny a proto pořádá výstavu, která ukáže zralost a moudrost, která mu pomohla vytvořit některé z jeho nejlepších děl.



„Můj dědeček, který byl básník, říkával, že malíř se stává skutečným malířem po 60 letech a básník se stává skutečným básníkem po 70 letech. Ukázal, jak velké to je stát se umělcem,“ řekl Kim Chong Hak během tiskové konference před zahájením sólové výstavy minulý týden v Gallery Hyundai, v Soulu.

„Když se podívám zpátky, na dobu kdy jsem byl mladší, nemyslím si, že jsem měl tušení co dělat, když mi bylo 20 a 30. Začal jsem si to uvědomovat, až mi táhlo na 40 a podstatu umění jsem dosáhl až v 50. Slova mého dědečka byla správná,“ řekl Kim Chong Hak.

„Nechci kreslit to, co jsem dokázal kreslit ve svých 40 a 50 letech. Umělci by se neměli snažit kopírovat to, co kreslili ve svém mládí,“ prohlásil umělec.

Spolu s obrazy je součástí umělcovy výstavy i sbírka zemědělského nářadí, které začal sbírat od svých 30 let.

„Začal jsem ty věci kupovat, protože nebyly drahé. Jsou pro mě více než zemědělskými nástroji. Mají stejnou estetickou hodnotu jako to, co vidím v sochách Rodina a Antonia Cara,“ prozradil.

Původní dřevěná prkna používaná k výrobě tiskových děl jsou také na výstavě v Dugahan Gallery, přiléhající k hlavní výstavní hale. Dřevěné tiskové desky představují dvě tváře muže a ženy nebo přední a zadní část obou stran osoby, což jim dává trojrozmerný sochařský dojem.

„Všechno na světě nakonec zmizí, takže to chci přetvořit do soch,“ dodal nakonec umělec.

Jeho sólová výstava začíná ve středu a končí 7. července v Gallery Hyundai, Jongno, Soul.

FOTO & ZDROJ: koreaherald.com

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9