4 důvody proč KLDR válku nevyhlásí

18:07 | 12.04.2013 LeaFox 20
Napětí na Korejském poloostrově roste, lidé se začínají obávat, že by válka opravdu mohla vypuknout. Navzdory tomu politologové, kteří tuto situaci sledují, tuto možnost vylučují s několika odůvodněními.
Prezident Kim Jongun se dívá na letecké cvičení na návštěvě jednotky čísla 1070 vojenského letectva
Prezident Kim Jongun se dívá na letecké cvičení na návštěvě jednotky čísla 1070 vojenského letectva FOTO: theatlantic.com
Ko Soosuk z ekonomického výzkumného institutu Hanwha uvedl 4 důvody, proč Sever válku nevyhlásí.

"V první řadě, Kim Jong Un si plně uvědomuje drtivou převahu amerických vojsk, jež se prokázala v roce 2000 během války v Iráku. Nechtěl by dopadnout stejně jako Saddam Hussein."

"Navíc Pchjongjang nemůže napadnout Soul už z toho důvodu, kolik Číňanů tam žije (kolem 200 000). Čína jako patron Severní Koreje by si toto líbit určitě nenechala."

Podle všeho na konci minulého roku bylo v Soulu zaznamenáno až na 300 000 čínských občanů včetně neregistrovaných.

Ko přišel i s třetím vysvětlením, že Sevení Korea nedisponuje tak dobrými palebnými zbraněmi a proti modernímu vybavení armády USA by neměla šanci ve vzduchu, ve vodě a na souši už v žádném případě.

Čtvrtý faktor je ale nejspíše nejpravděpodobnější. Jong Un si přeje pokračovat v cestě svého otce a upevnit si svůj post a autoritu. Válce se chce vyhnout a jeho hlavním cílem je zachovat vnitrostátní režim.

"I když se Sever utápí v hladomoru, Jong Un nebude stavit svoje vlastní bohatství v risk. Jinými slovy, má co ztratit." 
 
Kim Jong Un, jako jeden z mála, může sledovat situaci venku a je si vědom už předem jasné prohry, kdyby se do tak vážného kroku, jakým je třístranná válka, pustil. Výhružky, vyhoštění Jihokorejců i cizinců ze severokorejského území, zpřetrhání veškerých kontaktů s Jihem jsou podle všeho jen výhružky, které se ani tak netýkají nesouhlasu s testováním raket a jaderných zbraní, jako spíše návrhu OSN, že by do Severní Koreje měla být vyslána komise, která by zhodnotila lidská práva severokorejských občanů. Role Kim Jong Una a jeho stoupenců tudíž není válčit se světem, ale podobně jako Jong Unův otec se snaží o důkladnou izolaci státu a především udržení ideologického režimu.



ZDROJ: KoreanTimes.co.kr

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9