Jak vážná je situace na Korejském poloostrově?

19:44 | 06.04.2013 MinYeon 71
Poté, co KLDR vypověděla smlouvu o příměří z roku 1953, celý svět spekuluje o tom, jak vážná situace je. Opravdu hrozí válečný konflikt?
Severokorejský voják
Severokorejský voják FOTO: aktualne.centrum.cz
Zatímco okolní svět média bombardují závažností nastalé situace, na Korejském poloostrově je zatím poměrně klid. Jihokorejci už jsou na válečnou hrozbu řekněme zvyklí. Téměř 60 let žijí s tím, že jim jejich jediný soused neustále hrozí válečným konfliktem. Ať už je to kvůli nedostatku rýže nebo pravidelným vojenským cvičením, kterých se Korejská republika (dále Jižní Korea) s USA odmítají vzdát.

Jak to vypadá na severní části poloostrova prozradil český velvyslanec v Pchjongjangu, Dušan Štrauch: "V ulicích Pchjongjangu v této minutě není vidět nic zvláštního, co by přispělo k potvrzení všech těch titulků, které místní tisková agentura chrlí, a výhružek směrem k USA a Jižní Koreji. Skutečně tu před okny své pracovny vidím normální život, Korejci proudí sem a tam, dospělí i děti jako vždycky na kolech a nezdá se, že by byli upozorněni, že se mají ukrýt do nějakých krytů a že by očekávali zahájení skutečného útoku."

 


I přesto, že zde válka hrozí už 60 let, díky vypovědění smlouvy o příměří, je celá nynější situace považována přeci jen za trochu závažnější. Korejská lidově demokratická republika (dále Severní Korea) téměř každý den hrozí novým útokem a v noci na pátek doporučila diplomatům na území Pchjongjangu, aby zvážili odjezd ze země. Ministerstvo zahraničí v Pchjongjangu oznámilo, že po 10. dubnu už nemůže zahraničním diplomatům garantovat bezpečnost. Přesný důvod však sdělen nebyl. 

Svět se tak nyní obává, že Severní Korea chystá nový test svých raket. Jihokorejským analytikům se jako nejpravděpodobnější datum jeví 15. duben - den výročí narození zakladatele režimu Kim Ir Sena.

Jihokorejská média také informovala o tom, že Severokorejci na východním korejském pobřeží na mobilní nosiče nainstalovali dvě rakety. Podle všeho se jedná o rakety Musudan, zkonstruované podle ruského vzoru. Tyto rakety však podle dostupných informací byly jen velmi málo testovány, pokud tedy vůbec testovány byly. Jejich dostřel je 4000 km, čímž by mohly ohrozit Japonsko, Havaj či ostrov Guam, kde má USA své vojenské základny. Test těchto raket by tak podle severokorejského vůdce měl být dalším varovným znamením pro Spojené státy americké.



To, že by Severní Korea zaútočila na USA se však zdá velmi nepravděpodobné. Ačkoliv má vojáků i výzbroje více, technicky je vybavena mnohem hůře než Jižní Korea a Spojené státy americké. Jakýkoliv delší konflikt by pro ni byl také problémem z hlediska zásobování - a to jak jídlem, tak palivem. Jižní Korea by naopak trpěla nedostatkem zpravodajských informací a výhodou jejího protivníka je nepochybně i jistá fanatičnost režimu.

Pokud by k válečnému konfliktu opravdu došlo, v Jižní Koreji by v případě potřeby do války museli nastoupit všichni muži od 18 do 40 let a to bez ohledu na to, zda již podstoupili vojenský výcvik nebo ne. Zdevastována by byla nejspíš nejen severní část poloostrova, ale i ta jižní. Nemluvě o obětech na životech. To, že by nakonec Severní Korea válku prohrála, je nyní téměř jasné, otázkou je, koho by stihla stáhnout s sebou.

ZDROJ: aktualne.centrum.cz
FOTO:
north-korea-travel.com, m.aljazeera.com, ceskatelevize.cz

Diskuze

Momentálně nepodporujeme Internet Explorer 9